Sodziaki z sosem wiśniowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Placki i placuszki
Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 2,5 szklanki zsiadłego mleka
- 2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 2 łyżeczki miodu
- olej do smażenia
Sos wiśniowy:
- 250 g wiśni
- 150 ml cherry
- 2 łyżki miodu
Sos jogurtowy:
- opakowanie jogurtu greckiego
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki malin
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W misce połącz zsiadłe mleko z sodą, solą i miodem. Dokładnie wszystko wymieszaj i dosyp mąkę. Ponownie dokładnie wymieszaj.
Z powstałego ciasta smaż placki na mocno rozgrzanym oleju.
Przygotuj sos wiśniowy. Do rondelka przełóż wiśnie i zalej je cherry. Dolej miodu. Wiśnie duś, aż sos się zredukuje.
W misce połącz wszystkie składniki sosu jogurtowego.
Placki podawaj z sosami. Smacznego!
Z powstałego ciasta smaż placki na mocno rozgrzanym oleju.
Przygotuj sos wiśniowy. Do rondelka przełóż wiśnie i zalej je cherry. Dolej miodu. Wiśnie duś, aż sos się zredukuje.
W misce połącz wszystkie składniki sosu jogurtowego.
Placki podawaj z sosami. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Placki i placuszki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W