Napoleonka
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Jan i Jakub Kuroniowie

Seria kulinarna:
Kuroniowie rozgryzają (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
Krem:
  • 80 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g cukru
  • 1 l mleka
  • 4 żółtka
  • 2 jaja
  • 1 laska wanilii
  • 50 g masła

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Krem: do miski wsypujemy cukier, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Jaja i żółtka ubijamy na puszystą pianę, dokładnie mieszamy z mąką i cukrem. Mleko zagotowujemy z wanilią. Wlewamy powoli mieszaninę jaj, cukru i mąki. Stale mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia. Pozostawiamy do przestudzenia. Jeden płat ciasta smarujemy kremem, przykrywamy drugim tak, aby spód ciasta był na wierzchu. Pieczemy 15 - 20 minut w temperaturze 180 C. Wyrównujemy boki, kroimy na kwadraty i posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy owocami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA