Stek z pieprzem
Oceń przepis:
Przygotował:
Laura Calder
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu (odc.11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 2 – 4 steki z polędwicy ( 160 g na osobę)
- 1 – 2 łyżki marynowanego pieprzu
- 60 ml czerwonego wina albo mocnej
- czarnej herbaty
- sól
- 125 ml bulionu wołowego
- 125 ml crème fraîche
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przed przygotowaniem mięso powinno stać w temperaturze pokojowej około 20 min. Ziarna pieprzu wrzuć do wina (wcześniej odcedź i opłucz). Podgrzej patelnię i dopraw mięso. Kiedy patelnia będzie już bardzo gorąca, podsmaż steki z obu stron tak, jak lubisz. Odłóż mięso i rozpocznij przygotowanie sosu. Zdeglasuj patelnię bulionem i odparuj go, aż zostanie 1 łyżka. Przykręć ogień, dodaj ziarna pieprzu i śmietanę, a następnie wszystko podgrzej. Ułóż kawałki mięsa na patelni, obtocz. Potem wyłóż je na półmisek i polej sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W