Zupa-krem z cukinii z krewetkami
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- Bitwa na smaki: David vs Matteo 2 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 500 g cukinii
- 2 cebule dymki
- 500 ml wody lub bulionu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cytryna
- sól
- pieprz
- 12 surowych obranych krewetek
- łyżeczka masła klarowanego
- łyżeczkę płatków chili
- kilka łyżek Pastisu (likier anyżowy francuski)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- liść laurowy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pokrój cukinię w kosteczkę (nie obieraj ze skóry). Cebulę drobno posiekaj.
W garnku zeszklij cebulę na łyżce oliwy. Dodaj cukinię i podsmaż jeszcze kilka minut na średnim ogniu. Dodaj liść laurowy. Dopraw solą. Wlej bulion lub wodę. Gotuj do miękkości. Odsącz cukinię.
Włoż cukinię i cebulę do miksera kielichowego. Dolej odrobinę wody z gotowania, lub bulionu, i zacznij miksować. Dolewaj wody do momentu, aż uzyskasz gładki krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Na patelni na maśle klarowanym podsmaż krótko krewetki. Dopraw solą. Jak tylko nabiorą różowego koloru, wlej likier anyżowy i podpal od razu. Posyp natką pietruszki, posiekaną dymką i płatkami chili i wymieszaj z krewetkami.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź