Węgierska zupa rybna
Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 5 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia węgierska
Składniki:
- Wywar rybny:
- 1 główka karpia
- 2 dzwonki karpia
- pół cytryny ekologicznej
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
Warzywa:
- puszka pomidorów pelatti lub 4 świeże pomidory
- 2 papryki czerwone lub żółte
- pół łyżeczki nasion kolendry
- pół łyżeczki kuminu
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka suszonej papryki
- 1 mała suszona, ostra papryczka
- pół cytryny
- 1 filet z sandacza (bez skóry)
- kawałek fileta z suma (bez skóry)
- łyżka posiekanego szczypiorku
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na wywar przełóż do garnka, zalej je wodą (woda powinna je przykryć), doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 min. Odstaw na 15 min tak, by smaki się przegryzły. Po tym czasie odcedź przez drobne sito, aby uzyskać czysty wywar.
Papryki upiecz w piekarniku lub opalaj je na gazie. Przełóż do miski i szczelnie zakryj folią spożywczą. Po 15 min wyciągnij papryki z miski i obierz je ze skóry. Pokrój je w kawałki.
Cebulę drobno posiekaj. Na suchej patelni upraż kumin i nasiona kolendry, aż poczujesz przyjemny zapach. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek, wymieszaj z przyprawami, a następnie dodaj cebulę oraz suszoną ostrą papryczkę pokrojoną na małe kawałki. Całość duś przez kilka minut.
Następnie dodaj papryki i pomidory z puszki, wymieszaj i ponownie duś przez kilka minut. Dopraw do smaku solą.
Do garnka z wywarem dodaj duszone warzywa - papryki i pomidory. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj kilka minut. Dodaj łyżkę suszonej papryki, wymieszaj i gotuj jeszcze kilka minut.
Filety ryby pokrój w kostkę. Przełóż je do gotującej się zupy i gotuj przez 2-3 minuty. Zupę dopraw solą i sokiem z cytryny – do smaku. Zupę serwuj z posiekanym szczypiorkiem i grzankami.
Papryki upiecz w piekarniku lub opalaj je na gazie. Przełóż do miski i szczelnie zakryj folią spożywczą. Po 15 min wyciągnij papryki z miski i obierz je ze skóry. Pokrój je w kawałki.
Cebulę drobno posiekaj. Na suchej patelni upraż kumin i nasiona kolendry, aż poczujesz przyjemny zapach. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek, wymieszaj z przyprawami, a następnie dodaj cebulę oraz suszoną ostrą papryczkę pokrojoną na małe kawałki. Całość duś przez kilka minut.
Następnie dodaj papryki i pomidory z puszki, wymieszaj i ponownie duś przez kilka minut. Dopraw do smaku solą.
Do garnka z wywarem dodaj duszone warzywa - papryki i pomidory. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj kilka minut. Dodaj łyżkę suszonej papryki, wymieszaj i gotuj jeszcze kilka minut.
Filety ryby pokrój w kostkę. Przełóż je do gotującej się zupy i gotuj przez 2-3 minuty. Zupę dopraw solą i sokiem z cytryny – do smaku. Zupę serwuj z posiekanym szczypiorkiem i grzankami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia węgierska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W