Szaszłyki z wieprzowiny z morelami
Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 5 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia węgierska
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 200 g boczku
- 6 moreli
- 1 czerwona cebula
- 12 patyczków bambusowych
- łodyga zielonej części cebuli dymki
Marynata:
- 50 ml oliwy z oliwek
- gałązka rozmarynu
- 2 gałązki tymianku
- skórka i sok z 1 cytryny
- płaska łyżeczka sproszkowanej, słodkiej papryki
- kwiatki z 1 gałązki lawendy
- płaska łyżeczka soli
Dressing:
- pół opakowania jogurtu greckiego
- łyżka oliwy z oliwek
- szczypta sproszkowanej, słodkiej papryki
- skórka z połowy cytryny
- ⅓ ogórka
- kwiatki z 1 gałązki lawendy
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Marynata: rozmaryn drobno posiekaj. Ściągnij listki tymianku z gałązki. Zioła wymieszaj z oliwą z oliwek, suszoną papryką, skórką i sokiem z cytryny oraz kwiatkami lawendy.
Pokrój polędwiczkę w kostkę ok 3-4 cm grubości i wymieszaj kawałki mięsa z marynatą. Odstaw na 30 min.
Pokrój boczek w równą kostkę ok 3 cm grubości. Morele pokrój na pół, cebulę pokrój na 12 kawałków.
Patyczki mocz w zimnej wodzie przez kilka minut, dzięki temu nie spalą się w trakcie grillowania.
Wbij na patyczki po kolei: kawałek polędwiczki, cebulę, boczek i morele. Grilluj na mocno rozgrzanej patelni grillowej kilka minut z obu stron. Odstaw na chwilę.
Aby przygotować dressing, wymieszaj jogurt z solą i ułóż sos na talerz formując wgłębienie. Jogurt polej łyżką oliwy, posyp papryczką, skórką z cytryny i lawendą. Ogórka pokrój w drobną kosteczkę „brunoise” i ułóż na boku talerza w poprzek.
Szaszłyki podawaj z dressingiem.
Pokrój polędwiczkę w kostkę ok 3-4 cm grubości i wymieszaj kawałki mięsa z marynatą. Odstaw na 30 min.
Pokrój boczek w równą kostkę ok 3 cm grubości. Morele pokrój na pół, cebulę pokrój na 12 kawałków.
Patyczki mocz w zimnej wodzie przez kilka minut, dzięki temu nie spalą się w trakcie grillowania.
Wbij na patyczki po kolei: kawałek polędwiczki, cebulę, boczek i morele. Grilluj na mocno rozgrzanej patelni grillowej kilka minut z obu stron. Odstaw na chwilę.
Aby przygotować dressing, wymieszaj jogurt z solą i ułóż sos na talerz formując wgłębienie. Jogurt polej łyżką oliwy, posyp papryczką, skórką z cytryny i lawendą. Ogórka pokrój w drobną kosteczkę „brunoise” i ułóż na boku talerza w poprzek.
Szaszłyki podawaj z dressingiem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W