Szaszłyki z wieprzowiny z morelami

Szaszłyki wieprzowe z morelami
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 5 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia węgierska

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 200 g boczku
  • 6 moreli
  • 1 czerwona cebula
  • 12 patyczków bambusowych
  • łodyga zielonej części cebuli dymki
Marynata:
Dressing:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Marynata: rozmaryn drobno posiekaj. Ściągnij listki tymianku z gałązki. Zioła wymieszaj z oliwą z oliwek, suszoną papryką, skórką i sokiem z cytryny oraz kwiatkami lawendy.
Pokrój polędwiczkę w kostkę ok 3-4 cm grubości i wymieszaj kawałki mięsa z marynatą. Odstaw na 30 min.
Pokrój boczek w równą kostkę ok 3 cm grubości. Morele pokrój na pół, cebulę pokrój na 12 kawałków.
Patyczki mocz w zimnej wodzie przez kilka minut, dzięki temu nie spalą się w trakcie grillowania.

Wbij na patyczki po kolei: kawałek polędwiczki, cebulę, boczek i morele. Grilluj na mocno rozgrzanej patelni grillowej kilka minut z obu stron. Odstaw na chwilę.

Aby przygotować dressing, wymieszaj jogurt z solą i ułóż sos na talerz formując wgłębienie. Jogurt polej łyżką oliwy, posyp papryczką, skórką z cytryny i lawendą. Ogórka pokrój w drobną kosteczkę „brunoise” i ułóż na boku talerza w poprzek.
Szaszłyki podawaj z dressingiem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA