Luksusowy kapuśniak na bażancie z pomidorami i kabanosami

Luksusowy kapuśniak na bażancie
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Zupy

Składniki:

Majerankowe puree:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Bażanta pokrój na kawałki i dokładnie opłucz pod bieżąca wodą. Włóż do garnka.
Dodaj żeberko wędzone, opaloną cebulę, kawałki włoszczyzny, kawałek świeżego imbiru, liście laurowe i ziele angielskie. Wszystkie składniki zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez 2-3 godziny.
Wywar odcedź. Kiszoną kapustę drobno posiekaj i dodaj do przecedzonego bulionu. Dodaj kawałki pomidorów i szklankę soku z kiszonej kapusty.
Dodaj kawałki kiełbasy i warzywa pokrojone w słupki ( marchew, pietruszkę, por ). Na kocu zupę dopraw świeżym majerankiem.
Idealnym dodatkiem do zupy będzie purée. Ziemniaki ugotuj na purée i zmiksuj ze śmietaną i masłem. Dodaj stary ząbek czosnku i majeranek. Na środku talerza ułóż purée i zalej kapuśniakiem. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA