Kolendrowy pstrąg w pergaminie - Bartosz Adamek
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
Składniki:
Składniki:
- 2 oczyszczone pstrągi
- pęczek kolendry
- cytryna
- pudełko pomidorków koktajlowych (ok. 20 sztuk)
- czerwona cebula
- czosnek
- marchew
- cukinia
- oliwa z oliwek
- kmin rzymski
- cukier brązowy
- 25 ml koniaku
Marynata:
- 3 ząbki czosnku
- 3/4 pęczka kolendry
- 1 łyżka startej skórki cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 80 ml oliwy z oliwek
- 25 ml koniaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Oczyszczam rybę. Myję ją i wysuszam ręcznikiem papierowym. Blenduję wszystkie składniki marynaty. Mieszam rybę razem z marynatą i odstawiam do lodówki na minimum 2 godzin. Przygotowuję warzywa. Używam obieraczki do zrobienia długich pasków z cukinii oraz marchewki. Kroję kilka cienkich piórek z cebuli. Mieszam warzywne paski oraz cebulowe piórka. Przyprawiam solą i pieprzem oraz dodaję odrobinę oliwy z oliwek. Przygotowuję pergamin. Dla każdej z porcji osobno. Na środku przygotowanego papieru układam zamarynowaną rybę. Następnie układam paski warzywne na wierzchu. Kładę na nie kilka gałązek kolendry oraz kilka pokrojonych na pół pomidorków koktajlowych.
Zawijam pergamin i związuję bawełnianym sznurkiem. Rozgrzewam piekarnik do 200°C i piekę ryby przez 30 min. Po upieczeniu przekładamy rybę zawiniętą w pergamin na talerze. Odcinamy skrajne sznurki pozwalając przy tym na rozwiązanie środkowego sznurka osobie jedzącej. Uwaga na gorącą parę jaka wydobędzie się po otwarciu saszetki. Można podać do tego gotowane ziemniaki lub czosnkowe grzanki.
Zawijam pergamin i związuję bawełnianym sznurkiem. Rozgrzewam piekarnik do 200°C i piekę ryby przez 30 min. Po upieczeniu przekładamy rybę zawiniętą w pergamin na talerze. Odcinamy skrajne sznurki pozwalając przy tym na rozwiązanie środkowego sznurka osobie jedzącej. Uwaga na gorącą parę jaka wydobędzie się po otwarciu saszetki. Można podać do tego gotowane ziemniaki lub czosnkowe grzanki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W