Pieczona wołowina z kawakawą
Przygotował:
Adam Liaw
- Seria kulinarna:
- Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 8)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Dania z wołowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia nowozelandzka (maoryska)
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
-
1-1,5 kg krzyżowej z czapą
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 marchewki, przekrojone na pół wzdłuż
- 1 duża cebula, grubo posiekana
- 2 łyżki mąki
- 500 ml (2 szklanki) wywaru wołowego
- 1 łyżeczka octu winnego sherry
- liście kawakawy, do podania
-
-
Pieprzna marynata
- 2 łyżki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 4 ząbki czosnku, rozgniecione
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 75 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka suszonej kawakawy lub suszonego rozmarynu
-
-
Pieczone bataty (kumara)
- 60 ml (¼ szklanki) oliwy z oliwek
- 4 czerwone lub pomarańczowe bataty, umyte i pokrojone na duże kawałki
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżka miodu
-
-
Pudding Yorkshire
- 200 ml jaj (około 4 sztuk)
- 200 mililitrów mleka
- 200 ml mąki
- 160 ml (⅔ szklanki) oleju z otrębów ryżowych lub oleju roślinnego
-
-
Persilada
- ¼ szklanki drobno posiekanej pietruszki
- 2 ząbki czosnku, zmielone
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180ºC.
Aby zrobić marynatę, rozetrzyj w moździerzu pieprz, sól i czosnek. Przenieś mieszankę do miski, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
Rozgrzej olej na dużej blasze do pieczenia. Połóż na niej bataty i dopraw solą. Smaż przez 2 minuty, aż ziemniaki nabiorą koloru z każdej strony. Włóż blachę do piekarnika i piecz przez godzinę, aż bataty zmiękną. Po 30 minutach skrop miodem i pomieszaj, potem włóż blachę z powrotem do piekarnika na 30 minut. Przed podaniem polej bataty parsiladą (patrz poniżej).
Ponacinaj czapę krzyżowej w kratkę. Rozgrzej olej na dużej blasze do pieczenia. Dopraw wołowinę solą. Smaż mięso tłuszczem do góry przez 5 minut, aż zbrązowieje. Na blasze połóż marchew i cebulę, a na niej ułóż mięso. Nałóż pieprzową marynatę. Piecz mięso przez 25-30 minut, aż temperatura wewnętrzna osiągnie 50ºC. Przełóż mięso na tacę, przykryj folią i poczekaj 15-20 minut, aż odpocznie.
Aby zrobić pudding Yorkshire, rozgrzej piekarnik do 220ºC. Wymieszaj jajka z mlekiem i solą. Przesiej mąkę i wymieszaj, aż składniki się połączą. Przecedź mieszankę przez sitko z drobnymi oczkami do dużego dzbanka. Przykryj folią i odstaw na 30 minut.
Do foremki o średnicy 20 centymetrów nalej olej i włóż do piekarnika na 10 minut. Bez wyciągania foremki przelej do niej ciasto i piecz przez 25 minut, aż pudding zrobi się puszysty i złoty. Ostrożnie wyciągnij z piekarnika i osącz z nadmiaru tłuszczu. (Jeśli chcesz, możesz użyć foremki na muffinki i zrobić małe porcje zamiast jednej dużej).
Aby zrobić persiladę, wymieszaj wszystkie składniki w misce i odstaw.
Aby zrobić sos, zbierz olej z blachy po pieczeniu wołowiny i wylej. Postaw blachę na dużym ogniu. Dodaj mąkę i wymieszaj. Dodaj warzywa i smaż przez 6-8 minut na złocisty kolor. Zdeglasuj blachę ⅓ szklanki wywaru wołowego, skrobiąc łyżką dno blachy. Dodaj pozostały wywar i smaż przez kolejne 2 minuty. Przecedź wszystko przez drobne sito do miski. Delikatnie przeciśnij soki. Dopraw solą i wymieszaj z octem winnym sherry.
Podawaj wołowinę z batatami, puddingiem Yorkshire i sosem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź