Meksykański sos mole z kurczakiem, krewetkami i sałatką z mango
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 6 (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę
Składniki:
- 5 papryczek chili
- 4 pomidory bez skórki
- 30 migdałów bez skórki
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 bułki
- 200 g gorzkiej czekolady (70%)
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki miodu
- olej kukurydziany lub słonecznikowy
- ok. 500 ml bulionu drobiowego
- 6 nóżek z kurczaka
- 12 krewetek
- sok z limonki
Sałatka z gruszką i mango:
- ½ pęczka kolendry
- sok z ½ limonki
- 1 mango
- 1 gruszka
- 2 garście kulek granatu
- 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
- 1 małe chili
- sól, pieprz
- oliwa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy, suszymy i nacieramy solą, pieprzem i ostrą papryką.
Skrapiamy olejem i układamy w formie do pieczenia, polewamy miodem, przykrywamy i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na 40 minut, następnie odkrywamy i dopiekamy kolejne 30 minut obracając w trakcie pieczenia.
Krewetki skrapiamy sokiem z limonki, przyprawiamy solą, pieprzem, plastrami 1 ząbka czosnku i odstawiamy.
Bułkę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki. Chili czyścimy z pestek i kroimy drobno.
Na patelni rozgrzewamy olej i na zimny wrzucamy pozostały czosnek, jak się podgrzeje dorzucamy bułkę i prażymy, aż lekko zbrązowieje.
Przekładamy do malaksera, a na patelnię wrzucamy pomidory i przesmażmy, aż się zaczną rozpadać, razem z poszatkowanymi migdałami i chili przekładamy do malaksera, dolewamy bulion i miksujemy na pastę.
Na patelni, na niedużym ogniu, rozpuszczamy czekoladę razem z cukrem i ew. z 1-2 łyżkami pasty, następnie dodajemy całość z miksera i gotujemy, aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W trakcie, jak sos się gotuje, przygotowujemy sałatkę. Mango i gruszkę kroimy w paski, dodajemy granat, drobno poszatkowane chili i grubo poszatkowaną kolendrę, w miseczce łączymy sok z limonki, syrop klonowy, sól i pieprz i powoli dolewamy oliwę ciągle mieszając. Zalewamy dressingiem mango i gruszkę, mieszamy i odstawiamy.
Krewetki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem kukurydzianym i krótko przesmażamy, wyciągamy kurczaka z piekarnika i podajemy razem z sosem mole.
Skrapiamy olejem i układamy w formie do pieczenia, polewamy miodem, przykrywamy i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na 40 minut, następnie odkrywamy i dopiekamy kolejne 30 minut obracając w trakcie pieczenia.
Krewetki skrapiamy sokiem z limonki, przyprawiamy solą, pieprzem, plastrami 1 ząbka czosnku i odstawiamy.
Bułkę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki. Chili czyścimy z pestek i kroimy drobno.
Na patelni rozgrzewamy olej i na zimny wrzucamy pozostały czosnek, jak się podgrzeje dorzucamy bułkę i prażymy, aż lekko zbrązowieje.
Przekładamy do malaksera, a na patelnię wrzucamy pomidory i przesmażmy, aż się zaczną rozpadać, razem z poszatkowanymi migdałami i chili przekładamy do malaksera, dolewamy bulion i miksujemy na pastę.
Na patelni, na niedużym ogniu, rozpuszczamy czekoladę razem z cukrem i ew. z 1-2 łyżkami pasty, następnie dodajemy całość z miksera i gotujemy, aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W trakcie, jak sos się gotuje, przygotowujemy sałatkę. Mango i gruszkę kroimy w paski, dodajemy granat, drobno poszatkowane chili i grubo poszatkowaną kolendrę, w miseczce łączymy sok z limonki, syrop klonowy, sól i pieprz i powoli dolewamy oliwę ciągle mieszając. Zalewamy dressingiem mango i gruszkę, mieszamy i odstawiamy.
Krewetki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem kukurydzianym i krótko przesmażamy, wyciągamy kurczaka z piekarnika i podajemy razem z sosem mole.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W