Meksykański sos mole z kurczakiem, krewetkami i sałatką z mango

Meksykański sos mole z kurczakiem, krewetkami i sałatką z mango
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 6 (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę

Składniki:

Sałatka z gruszką i mango:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kurczaka myjemy, suszymy i nacieramy solą, pieprzem i ostrą papryką.
Skrapiamy olejem i układamy w formie do pieczenia, polewamy miodem, przykrywamy i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na 40 minut, następnie odkrywamy i dopiekamy kolejne 30 minut obracając w trakcie pieczenia.
Krewetki skrapiamy sokiem z limonki, przyprawiamy solą, pieprzem, plastrami 1 ząbka czosnku i odstawiamy.
Bułkę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki. Chili czyścimy z pestek i kroimy drobno.
Na patelni rozgrzewamy olej i na zimny wrzucamy pozostały czosnek, jak się podgrzeje dorzucamy bułkę i prażymy, aż lekko zbrązowieje.
Przekładamy do malaksera, a na patelnię wrzucamy pomidory i przesmażmy, aż się zaczną rozpadać, razem z poszatkowanymi migdałami i chili przekładamy do malaksera, dolewamy bulion i miksujemy na pastę.
Na patelni, na niedużym ogniu, rozpuszczamy czekoladę razem z cukrem i ew. z 1-2 łyżkami pasty, następnie dodajemy całość z miksera i gotujemy, aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W trakcie, jak sos się gotuje, przygotowujemy sałatkę. Mango i gruszkę kroimy w paski, dodajemy granat, drobno poszatkowane chili i grubo poszatkowaną kolendrę, w miseczce łączymy sok z limonki, syrop klonowy, sól i pieprz i powoli dolewamy oliwę ciągle mieszając. Zalewamy dressingiem mango i gruszkę, mieszamy i odstawiamy.
Krewetki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem kukurydzianym i krótko przesmażamy, wyciągamy kurczaka z piekarnika i podajemy razem z sosem mole.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA