Zapiekane ślimaki w winnym sosie
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 4 (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Składniki:
- 14 szt. ślimaków
- 14 szt. skorupek
- kołderka:
- 5 łyżek bułki tartej
- 4 łyżki masła
- koperek
- szałwia
- tymianek
- garść pokrzywy
- szczypta nasion kopru włoskiego
- sos:
- 100 g masła
- 2 szalotki
- 2 duże ząbki czosnku
- 100 g szynki długodojrzewającej
- kilka gałązek tymianku
- kilka gałązek szałwii
- 0,5 szkl. białego wina
- 50 g owczego sera
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ślimaki włóż do skorupek. Na patelni podpraż bułkę tartą, dodaj masło z koperkiem, szałwią i tymiankiem. Następnie dodaj posiekaną pokrzywę i kilka nasion kopru włoskiego. Przygotowany farsz włóż do muszelki ze ślimakiem.
Przygotuj sos. Na patelni rozpuść masło, dodaj posiekaną szalotkę, czosnek i szynkę.
Następnie dodaj świeży tymianek i szałwię. Wszystkie składniki zalej białym winem i posyp tartym serem. Sos dopraw solą i pieprzem. Odparuj wino. Zredukowany sos zdejmij z ognia i dodaj zimne masło. Ślimaki ułóż w naczyniu do zapiekania i polej niewielką ilością sosu. Ślimaki piecz w 160 stopniach przez 10 min. Sos, który pozostał, podaj obok dania głównego. Smacznego!
Przygotuj sos. Na patelni rozpuść masło, dodaj posiekaną szalotkę, czosnek i szynkę.
Następnie dodaj świeży tymianek i szałwię. Wszystkie składniki zalej białym winem i posyp tartym serem. Sos dopraw solą i pieprzem. Odparuj wino. Zredukowany sos zdejmij z ognia i dodaj zimne masło. Ślimaki ułóż w naczyniu do zapiekania i polej niewielką ilością sosu. Ślimaki piecz w 160 stopniach przez 10 min. Sos, który pozostał, podaj obok dania głównego. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na karnawał i imprezę
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W