Zapiekane ślimaki w winnym sosie

Zapiekane ślimaki w winnym sosie
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 4 (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Dania na karnawał i imprezę

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ślimaki włóż do skorupek. Na patelni podpraż bułkę tartą, dodaj masło z koperkiem, szałwią i tymiankiem. Następnie dodaj posiekaną pokrzywę i kilka nasion kopru włoskiego. Przygotowany farsz włóż do muszelki ze ślimakiem.
Przygotuj sos. Na patelni rozpuść masło, dodaj posiekaną szalotkę, czosnek i szynkę.
Następnie dodaj świeży tymianek i szałwię. Wszystkie składniki zalej białym winem i posyp tartym serem. Sos dopraw solą i pieprzem. Odparuj wino. Zredukowany sos zdejmij z ognia i dodaj zimne masło. Ślimaki ułóż w naczyniu do zapiekania i polej niewielką ilością sosu. Ślimaki piecz w 160 stopniach przez 10 min. Sos, który pozostał, podaj obok dania głównego. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA