Polędwiczki z dorsza zawinięte w szynkę parmeńską, podane z buraczanym risotto
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: ryba z Tomaszem Jakubiakiem
- Trudność:
- łatwe
Składniki:
- 4 polędwiczki środkowe z dorsza
- 12 listków szałwii
- 8 plastrów szynki parmeńskiej
- pieprz świeżo mielony
- 2 szklanki ryżu do risotto
- kostki masła
- 2 ząbki czosnku
- pół posiekanej cebuli
- 0,7 l bulionu rybnego lub warzywnego
- 0,5 l soku z buraków
- pęczek posiekanej natki pietruszki
- 3 dag sera bursztyn lub pleśniowego
- Sałatka z ziół i cytryny do ozdoby
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W rondlu na połowie masła przesmaż cebulę z masłem i dodaj ryż, jeszcze chwilę smaż po czym dodaj bulion i zmniejsz ogień. Duś aż płyn prawie całkowicie odparuje i dodaj sok z buraków. Gdy risotto się bulgocze przejdź do ryby. Polędwiczki osól i popieprz po czym na każdą połóż 3 listki szałwii i całość zwiń w dwa plasterki szynki. Jeśli będzie widoczny brak jakiejkolwiek formy to zawiń mocno w folię streczową i wstaw do lodówki, powinny się uformować gotowe zawijasy przesmaż najlepiej na grillu i wrzuć do nagrzanego pieca na około 7 min. Skończ risotto! Sprawdź czy ryż jest wystarczająco miękki, jeśli tak, to dodaj ser i natkę, dopraw. Pamiętaj, aby płynu w risotto było sporo po zakończeniu, powinien mieć konsystencję delikatnej papki. Na środku talerza ułóż risotto, na nim rybę i posyp sałatką, wszystko możesz polać dobrą gatunkowo oliwą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W