Grillowane owoce morza z sosem tatarskim i salsą
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 30)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 1 łyżeczka białego pieprzu
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka kminu
- 2 łyżki oliwy cytrynowej albo zwykłej
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżka tymianku
- skórka z 1 cytryny
- 12 dużych przegrzebków z muszlami
- 12 oczyszczonych krewetek z ogonami
Salsa:
- 1 mały pokrojony ogórek
- pół posiekanej cebuli
- 2 filiżanki natki kolendry
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka białego octu balsamicznego
- sól i biały pieprz
Sos:
- ćwierć filiżanki tahiny
- 1 filiżanka jogurtu naturalnego
- sok i skórka z 1 cytryny
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka posiekanych kaparów
- 1 łyżka posiekanych korniszonów
- cytryna do dekoracji
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przyprawy rozdrobnić w moździerzu. Dodać czosnek, oliwę i sól. Utrzeć na pastę, dodać tymianek i skórkę z cytryny.
Przegrzebki i krewetki wymieszać z przygotowaną pastą. Odstawić do zamarynowania.
Przygotować sos łącząc tahinę, jogurt, sok i skórkę z cytryny, czosnek i sól. Jeśli jest za gęsty, dolać trochę soku albo wody. Dołożyć kapary i korniszony.
Wymieszać składniki salsy.
Owoce morza zgrillować albo usmażyć na odrobinie oliwy.
Na dnie muszli umieścić pół łyżki sosu, położyć przegrzebki i krewetki. przybrać łyżeczką salsy.
Przegrzebki i krewetki wymieszać z przygotowaną pastą. Odstawić do zamarynowania.
Przygotować sos łącząc tahinę, jogurt, sok i skórkę z cytryny, czosnek i sól. Jeśli jest za gęsty, dolać trochę soku albo wody. Dołożyć kapary i korniszony.
Wymieszać składniki salsy.
Owoce morza zgrillować albo usmażyć na odrobinie oliwy.
Na dnie muszli umieścić pół łyżki sosu, położyć przegrzebki i krewetki. przybrać łyżeczką salsy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Owoce morza
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W