Suflet z kozim serem
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni 2 (odc.24)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 120 g spójnego koziego twarożku
- utarty ząbek czosnku
- łyżeczka tymianku
- 2 czubate łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- szklanka mleka
- 3 żółtka
- 3 białka
- masło i parmezan do wysypania foremek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotować beszamel, na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę i podsmażyć, nie rumienić. Wlać mleko, podgrzewać i mieszać, aż powstanie spójny sos, chwilę gotować. Ostudzić. Dodać przyprawy, kozi serek i żółtka, dokładnie wymieszać. Foremki do sufletu o pojemności 0,25 l wysmarować masłem i wysypać parmezanem. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C. Ubić pianę z białek. Czwartą część piany wymieszać dokładnie z masą serową, by stała się lżejsza. Następnie wymieszać z resztą piany, bardzo delikatnie, spore cząstki piany powinny pozostać nierozbite. Napełnić foremki do 3/4 wysokości. Piec w wysokiej temperaturze póki będą rosły, gdy zaczną się rumienić delikatnie zmniejszyć temperaturę. Pieczenie trwa ok. 20 minut. Podawać na gorąco, natychmiast po wyjęciu z piekarnika.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W