Crumpets
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
Składniki:
- 350 ml letniego mleka
- 10 g drożdży
- 350 g mąki pszennej typ 750
- 200 ml letniej wody
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli - opcjonalnie
- masło
- metalowe obręcze do smażenia (około 7-8 cm)
Do podania:
- masło
- miód
- konfitury
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W mleku rozpuścić drożdże i cukier. Dodać mąkę i porządnie wymieszać drewnianą łyżką lub mikserem ręcznym z końcówkami do wyrabiania ciasta i ubijać przez około 3 minuty, żeby ciasto porządnie się wymieszało, a gluten uaktywnił.
Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Gdy ciasto zacznie opadać, wymieszać 150 ml wody z sodą i solą. Wlewając małymi porcjami dokładnie wymieszać ciasto z taką ilością wody, aby otrzymać lekko lejącą się konsystencję ciasta. Odstawić przykryte folią ponownie na 20 minut.
W tym czasie nasmarować masłem obręcze.
Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju, nałożyć obręcze i wylać do każdego porcję ciasta. Patelnia nie może być za bardzo rozgrzana. Smażyć około 6-8 minut. Spód będzie lekko brązowy, a całe ciasto ścięte. Zdjąć obręcz, obrócić i smażyć jeszcze 1-2 minuty z drugiej strony.
Podawać ciepłe z kawałkiem masła, miodem i konfiturami.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź