Creme brulee z chrzanowym karmelem i krakersami

Creme brulee z krakersami
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.80

Składniki:

  • 150 ml śmietanki 36%
  • 15 dag sera małego Tusinka
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżeczki tartego chrzanu

na krakersy:

  • 10 dag sera małego Tusinka
  • 5 dag masła
  • 2/3 szklanki mąki
  • sól

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ser utrzeć, koniecznie ze skórką. Roztrzepać żółtka. Prawie zagotować śmietankę i porcjami dokładać do roztrzepanych żółtek, aby je zahartować. Połączyć z utartym serem. Wypełnić naczynka i zapiec 5 minut w piekarniku, w kąpieli wodnej. Brązowy cukier zmieszać z chrzanem i rozprowadzić warstewkę na wierzchu foremek. Przez kilkanaście sekund zapiekać w mocno rozgrzanym piekarniku (grill) lub skarmelizować palnikiem. Schłodzić min. 1 godzinę w lodówce.
Przygotować krakersy. Mąkę urobić rękoma z masłem, dodać ser i sól. Ciasto schłodzić. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować między dwoma arkuszami pergaminu. Zdjąć wierzchni arkusz, ponacinać w prostokąty i ponakłuwać widelcem. Piec 15 minut w 180 stopniach.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA