Creme brulee z chrzanowym karmelem i krakersami
Oceń przepis:
Przygotował:
Gieno Mientkiewicz
- Seria kulinarna:
- Przez dziurkę od sera 2 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Składniki:
- 150 ml śmietanki 36%
- 15 dag sera małego Tusinka
- 3 żółtka
- 3 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżeczki tartego chrzanu
na krakersy:
- 10 dag sera małego Tusinka
- 5 dag masła
- 2/3 szklanki mąki
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ser utrzeć, koniecznie ze skórką. Roztrzepać żółtka. Prawie zagotować śmietankę i porcjami dokładać do roztrzepanych żółtek, aby je zahartować. Połączyć z utartym serem. Wypełnić naczynka i zapiec 5 minut w piekarniku, w kąpieli wodnej. Brązowy cukier zmieszać z chrzanem i rozprowadzić warstewkę na wierzchu foremek. Przez kilkanaście sekund zapiekać w mocno rozgrzanym piekarniku (grill) lub skarmelizować palnikiem. Schłodzić min. 1 godzinę w lodówce.
Przygotować krakersy. Mąkę urobić rękoma z masłem, dodać ser i sól. Ciasto schłodzić. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować między dwoma arkuszami pergaminu. Zdjąć wierzchni arkusz, ponacinać w prostokąty i ponakłuwać widelcem. Piec 15 minut w 180 stopniach.
Przygotować krakersy. Mąkę urobić rękoma z masłem, dodać ser i sól. Ciasto schłodzić. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować między dwoma arkuszami pergaminu. Zdjąć wierzchni arkusz, ponacinać w prostokąty i ponakłuwać widelcem. Piec 15 minut w 180 stopniach.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na karnawał i imprezę
Przekąski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W