Tatar wołowy ze smażonymi ziemniakami
Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 5 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wołowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia rumuńska
Składniki:
- 300 g polędwicy wołowej
- 1 szalotka
- 2 ogórki kiszone
- 2 łyżki orzechów włoskich
- kilka listków lubczyku
- kilka cienkich plasterków wędzonej słoniny
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Dodatki:
- 4 ziemniaki (ugotowane w mundurkach)
- łyżka oleju
- sól
- 2-3 łyżki pokruszonego sera bryndzy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Szalotkę drobno posiekaj. Ogórki pokrój w drobną kosteczkę. Orzechy włoskie drobno posiekaj.
Mięso pokrój w kostkę ok. 1 cm grubości. W misce wymieszaj wszystkie składniki ze sobą. Wlej oliwę, dodaj musztardę, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do lodówki.
Ziemniaki pokrój w ćwiartki i podsmażaj na patelni na oleju przez kilka minut, aż się ładnie zarumienią.
Na koniec posyp ziemniaki serem bryndzą i smaż jeszcze chwilę aż się ser rozpuści. Dopraw pieprzem.
Serwuj tatar ze smażonymi ziemniakami.
Mięso pokrój w kostkę ok. 1 cm grubości. W misce wymieszaj wszystkie składniki ze sobą. Wlej oliwę, dodaj musztardę, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do lodówki.
Ziemniaki pokrój w ćwiartki i podsmażaj na patelni na oleju przez kilka minut, aż się ładnie zarumienią.
Na koniec posyp ziemniaki serem bryndzą i smaż jeszcze chwilę aż się ser rozpuści. Dopraw pieprzem.
Serwuj tatar ze smażonymi ziemniakami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia rumuńska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W