Pudding ryżowy z wanilią i różową gruszką
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 3 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Składniki:
- 1 szklanka ryżu arborio lub innego krótkoziarnistego
- 3,5 szklanki mleczka kokosowego
- 2 laski wanilii
- 2 ziarenka kardamonu
- szczypta soli
- ok. ¼ szklanki zwykłego białego cukru
- 4 gruszki
- 1 szklanka syropu z malin
- 2 goździki
- 1 gwiazdka anyżu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ryż wrzucamy do wrzątku na ok. 5 minut. Odsączamy i przekładamy do drugiego garnka. Zalewamy całość mleczkiem, dodajemy cukier, rozciętą laskę wanilii, wcześniej z niej wyciągamy ziarenka i też dodajemy do ryżu, dorzucamy kardamon i sól. Gotujemy całość pod przykryciem ok. 45 minut. W tym czasie przygotowujemy gruszki w syropie. Do rondelka wlewamy ok. 1 litra wody, dolewamy syrop z malin, dodajemy goździki, anyż oraz laskę wanilii przeciętą na pół. Podgrzewamy do zagotowania. Gruszki obieramy, przecinamy na ćwiartki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Wkładamy je do gorącego syropu – całość gotujemy jeszcze przez ok. 20 minut, aż gruszki zmiękną. Gorący pudding podajemy z gruszkami odsączonymi z syropu. Pudding można również schłodzić, podobnie jak gruszki i podać wszystko na zimno. Przed schłodzeniem, pudding należy przykryć folią spożywczą, by na wierzchu nie pojawił się kożuch.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W