Pudding ryżowy z wanilią i różową gruszką

Pudding ryżowy z wanilią i gruszką
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 3 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu arborio lub innego krótkoziarnistego
  • 3,5 szklanki mleczka kokosowego
  • 2 laski wanilii
  • 2 ziarenka kardamonu
  • szczypta soli
  • ok. ¼ szklanki zwykłego białego cukru
  • 4 gruszki
  • 1 szklanka syropu z malin
  • 2 goździki
  • 1 gwiazdka anyżu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ryż wrzucamy do wrzątku na ok. 5 minut. Odsączamy i przekładamy do drugiego garnka. Zalewamy całość mleczkiem, dodajemy cukier, rozciętą laskę wanilii, wcześniej z niej wyciągamy ziarenka i też dodajemy do ryżu, dorzucamy kardamon i sól. Gotujemy całość pod przykryciem ok. 45 minut. W tym czasie przygotowujemy gruszki w syropie. Do rondelka wlewamy ok. 1 litra wody, dolewamy syrop z malin, dodajemy goździki, anyż oraz laskę wanilii przeciętą na pół. Podgrzewamy do zagotowania. Gruszki obieramy, przecinamy na ćwiartki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Wkładamy je do gorącego syropu – całość gotujemy jeszcze przez ok. 20 minut, aż gruszki zmiękną. Gorący pudding podajemy z gruszkami odsączonymi z syropu. Pudding można również schłodzić, podobnie jak gruszki i podać wszystko na zimno. Przed schłodzeniem, pudding należy przykryć folią spożywczą, by na wierzchu nie pojawił się kożuch.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA