Porzeczkowe semifreddo
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Składniki:
- 4 żółtka
- 110 g drobnego cukru
- 320 g puree z czerwonej porzeczki
- 150 g bezy włoskiej
- 400 g śmietany kremówki ubitej na ¾
Beza włoska:
- 4 białka, w temperaturze pokojowej
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 60 ml wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania włoskiej bezy. Robimy syrop cukrowy. W rondelku rozpuszczamy cukier z wodą i podgrzewany (do próby nitki lub róży).
Ubijamy białka i powoli wlewamy do nich cienką stróżką syrop cukrowy, nie przestając miksować.
Miksujemy przez kolejne 5 minut. Beza musi być sztywna, lśniąca i gęsta.
Podgrzewamy żółtka z cukrem do 80 stopni C, cały czas mieszając. Następnie przekładamy je do misy miksera i ubijamy.
Następnie ubijamy żółtka z cukrem. Dodajemy do nich puree owocowe, bezę włoską i na koniec półpłynną śmietanę. Po dokładnym wymieszaniu, masę przekładamy do silikonowych foremek i całość zamrażamy.
Po wyjęciu z zamrażarki nanosimy na poszczególne mrożone półkule pozostałą bezę włoską za pomocą worka cukierniczego z okrągłą tylką i zapiekamy palnikiem lub pod grillem w piekarniku, do złapania koloru.
Ubijamy białka i powoli wlewamy do nich cienką stróżką syrop cukrowy, nie przestając miksować.
Miksujemy przez kolejne 5 minut. Beza musi być sztywna, lśniąca i gęsta.
Podgrzewamy żółtka z cukrem do 80 stopni C, cały czas mieszając. Następnie przekładamy je do misy miksera i ubijamy.
Następnie ubijamy żółtka z cukrem. Dodajemy do nich puree owocowe, bezę włoską i na koniec półpłynną śmietanę. Po dokładnym wymieszaniu, masę przekładamy do silikonowych foremek i całość zamrażamy.
Po wyjęciu z zamrażarki nanosimy na poszczególne mrożone półkule pozostałą bezę włoską za pomocą worka cukierniczego z okrągłą tylką i zapiekamy palnikiem lub pod grillem w piekarniku, do złapania koloru.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W