Suflet czekoladowy z domowymi lodami bananowymi

Suflet czekoladowy z lodami
Oceń przepis:
49 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery, Dania na walentynki, Lody
Ilość osób:
2

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Czekoladę, kawę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu. Pozostawiamy do przestygnięcia.
Jaja rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek.
Żółtka ucieramy razem z cukrem pudrem, białka ubijamy na sztywno. Żółtka dodajemy do lekko przestudzonej czekolady, na koniec dodajemy ubite białko i mieszamy delikatnie.
Wlewamy do kokilek, których boki smarujemy masłem i pieczemy w temp. 180 stopni ok. 20 minut.

Banana wyciągamy z zamrażarki ok. 20 minut przed przygotowaniem "lodów".
Do dostawki blendera z nożykami (lub malaksera do koktajli) wrzucamy pokrojonego na 4 części banana, dodajemy skórkę z cytryny, jogurt i syrop klonowy. Miksujemy na gładką masę.
Możemy włożyć do zamrażarki na czas pieczenia sufletów.
Na krótko przed podaniem sufleciki posypujemy cukrem pudrem i dajemy na wierzch łyżkę lodów. Suflet należy zjeść od razu po wyciągnięciu z piekarnika.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA