Suflet czekoladowy z domowymi lodami bananowymi
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery, Dania na walentynki, Lody
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 2 jaja
- 100 g czekolady (np. 50 g mlecznej, 50 g gorzkiej im lepszej jakości czekolada, tym lepiej)
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- ok. 50 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- Lody bananowe
- 1 banan zamrożony (obrany wcześniej, owinięty w folię spożywczą i mrożony przez ok.12 h)
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 1 łyżka syropu klonowego (lub miodu, cukru)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Czekoladę, kawę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu. Pozostawiamy do przestygnięcia.
Jaja rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek.
Żółtka ucieramy razem z cukrem pudrem, białka ubijamy na sztywno. Żółtka dodajemy do lekko przestudzonej czekolady, na koniec dodajemy ubite białko i mieszamy delikatnie.
Wlewamy do kokilek, których boki smarujemy masłem i pieczemy w temp. 180 stopni ok. 20 minut.
Banana wyciągamy z zamrażarki ok. 20 minut przed przygotowaniem "lodów".
Do dostawki blendera z nożykami (lub malaksera do koktajli) wrzucamy pokrojonego na 4 części banana, dodajemy skórkę z cytryny, jogurt i syrop klonowy. Miksujemy na gładką masę.
Możemy włożyć do zamrażarki na czas pieczenia sufletów.
Na krótko przed podaniem sufleciki posypujemy cukrem pudrem i dajemy na wierzch łyżkę lodów. Suflet należy zjeść od razu po wyciągnięciu z piekarnika.
Jaja rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek.
Żółtka ucieramy razem z cukrem pudrem, białka ubijamy na sztywno. Żółtka dodajemy do lekko przestudzonej czekolady, na koniec dodajemy ubite białko i mieszamy delikatnie.
Wlewamy do kokilek, których boki smarujemy masłem i pieczemy w temp. 180 stopni ok. 20 minut.
Banana wyciągamy z zamrażarki ok. 20 minut przed przygotowaniem "lodów".
Do dostawki blendera z nożykami (lub malaksera do koktajli) wrzucamy pokrojonego na 4 części banana, dodajemy skórkę z cytryny, jogurt i syrop klonowy. Miksujemy na gładką masę.
Możemy włożyć do zamrażarki na czas pieczenia sufletów.
Na krótko przed podaniem sufleciki posypujemy cukrem pudrem i dajemy na wierzch łyżkę lodów. Suflet należy zjeść od razu po wyciągnięciu z piekarnika.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na walentynki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W