Mango sticky rice

Mango sticky rice
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 4.80

Przygotował:

Sugarlady Agata Stankiewicz

Seria kulinarna:
Słodka jak Sugar 2 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • 250 g białego ryżu kleistego glutinious
  • 300 g wody
Do maceracji ryżu:
  • 200 g mleka kokosowego
  • ½ łyżeczki soli
  • 100 g cukru
Sos:
  • 150 g mleka kokosowego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
Dodatkowo:
  • 2 dojrzałe mango

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj ryż. Ryż wypłucz 5-krotnie, aż woda będzie całkiem przezroczysta. Odcedź. Ryż zalej zimną wodą i odstaw na 40 minut. Zagotuj pod przykryciem i licz czas od odpalenia gazu - 10 minut.

Zrób zalewę. W osobnym garnku zagotuj mleko kokosowe z cukrem i solą. Zalej gorącym płynem ugotowany ryż, wymieszaj i pozostaw pod przykryciem na kolejne 30 minut.

Przygotuj sos. Na małej patelni umieść mleko kokosowe, sól i skrobię. Dobrze wymieszaj i zagotuj ciągle mieszając, do powstania gęstego sosu.

Na talerz wyłóż ryż, pokrojone mango, całość polej sosem.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA