Mango sticky rice
Oceń przepis:
Przygotował:
Sugarlady Agata Stankiewicz
- Seria kulinarna:
- Słodka jak Sugar 2 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Składniki:
- 250 g białego ryżu kleistego glutinious
- 300 g wody
Do maceracji ryżu:
- 200 g mleka kokosowego
- ½ łyżeczki soli
- 100 g cukru
Sos:
- 150 g mleka kokosowego
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
Dodatkowo:
- 2 dojrzałe mango
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj ryż. Ryż wypłucz 5-krotnie, aż woda będzie całkiem przezroczysta. Odcedź. Ryż zalej zimną wodą i odstaw na 40 minut. Zagotuj pod przykryciem i licz czas od odpalenia gazu - 10 minut.
Zrób zalewę. W osobnym garnku zagotuj mleko kokosowe z cukrem i solą. Zalej gorącym płynem ugotowany ryż, wymieszaj i pozostaw pod przykryciem na kolejne 30 minut.
Przygotuj sos. Na małej patelni umieść mleko kokosowe, sól i skrobię. Dobrze wymieszaj i zagotuj ciągle mieszając, do powstania gęstego sosu.
Na talerz wyłóż ryż, pokrojone mango, całość polej sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Desery
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W