Creme patissiere z granolą i owocami
Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 3 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Składniki:
- Creme patissiere:
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki lub skrobi kukurydzianej
- 500 ml mleka (może być roślinne, np. ryżowe)
- 1 kwiat czarnego bzu
- 40 g masła
Granola:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- 2 łyżki migdałów
- 2 łyżki oleju, np. kokosowego
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- truskawki
- jeżyny
- borówki
- listki mięty
- kwiat czarnego bzu do ozdoby
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Creme patissiere: doprowadź mleko do wrzenia.
Ubij żółtka z cukrem. Dodaj skrobi lub mąki i wymieszaj.
Wlej gorące mleko do miski z żółtkami i wymieszaj. Następnie wlej tę masę z powrotem do garnka i na średnim ogniu gotuj kilka minut cały czas mieszając, aż uzyskasz krem o konsystencji gęstej śmietany.
Odstaw garnek z ognia, przelej masę do miski, dodaj 40 g zimnego masła i
Wymieszaj, by dobrze połączyć składniki. Czekaj, aż masa wystygnie.
Granola: podpraż migdały i orzechy na suchej patelni, odstaw. Na tej samej patelni
podpraż płatki owsiane. Jak płatki będą złociste, dodaj migdały i orzechy, olej
kokosowy oraz miód, wymieszaj i podsmaż jeszcze chwilę. Odstaw, by wystygło.
Na talerz wlej trochę creme patissiere, dodaj granolę i świeże owoce. Udekoruj listkami mięty oraz kwiatem czarnego bzu.
Ubij żółtka z cukrem. Dodaj skrobi lub mąki i wymieszaj.
Wlej gorące mleko do miski z żółtkami i wymieszaj. Następnie wlej tę masę z powrotem do garnka i na średnim ogniu gotuj kilka minut cały czas mieszając, aż uzyskasz krem o konsystencji gęstej śmietany.
Odstaw garnek z ognia, przelej masę do miski, dodaj 40 g zimnego masła i
Wymieszaj, by dobrze połączyć składniki. Czekaj, aż masa wystygnie.
Granola: podpraż migdały i orzechy na suchej patelni, odstaw. Na tej samej patelni
podpraż płatki owsiane. Jak płatki będą złociste, dodaj migdały i orzechy, olej
kokosowy oraz miód, wymieszaj i podsmaż jeszcze chwilę. Odstaw, by wystygło.
Na talerz wlej trochę creme patissiere, dodaj granolę i świeże owoce. Udekoruj listkami mięty oraz kwiatem czarnego bzu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W