Truskawkowe galaretki na patyku z kremem waniliowym

Truskawkowe galaretki na patyku z kremem waniliowym
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera 3 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

Krem waniliowy:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 400 g cukru
  • laska wanilii
  • 10 g żelatyny
Polewa:
  • 300 g białej czekolady
  • 100 g masła kakaowego
  • cukier z barwnikami metalicznymi

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Truskawki podgrzać z cukrem, prosecco i skrobią.
Żelatynę namoczyć w 20 ml zimnej wody. Dodać do gorących truskawek, wymieszać. Schłodzić w lodówce przez 15-20 min.

Śmietanę ubić z cukrem i nasionami wanilii.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do ubitej śmietany, ciągle mieszając. Wylać na spód silikonowej formy do lodów na patyku, nałożyć galaretkę truskawkową i drugą część kremu waniliowego. Zamrozić, min. 5 godzin.

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem kakaowym. Lody wyciągnąć z foremek i oblać lekko przestudzoną polewą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA