Truskawkowe galaretki na patyku z kremem waniliowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera 3 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Składniki:
- Galaretka:
- 100 g truskawek
- 100 ml prosecco
- 30 g cukru
- 5 g żelatyny
- 5 g skrobi kukurydzianej
Krem waniliowy:
- 500 ml śmietany kremówki
- 400 g cukru
- laska wanilii
- 10 g żelatyny
Polewa:
- 300 g białej czekolady
- 100 g masła kakaowego
- cukier z barwnikami metalicznymi
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Truskawki podgrzać z cukrem, prosecco i skrobią.
Żelatynę namoczyć w 20 ml zimnej wody. Dodać do gorących truskawek, wymieszać. Schłodzić w lodówce przez 15-20 min.
Śmietanę ubić z cukrem i nasionami wanilii.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do ubitej śmietany, ciągle mieszając. Wylać na spód silikonowej formy do lodów na patyku, nałożyć galaretkę truskawkową i drugą część kremu waniliowego. Zamrozić, min. 5 godzin.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem kakaowym. Lody wyciągnąć z foremek i oblać lekko przestudzoną polewą.
Żelatynę namoczyć w 20 ml zimnej wody. Dodać do gorących truskawek, wymieszać. Schłodzić w lodówce przez 15-20 min.
Śmietanę ubić z cukrem i nasionami wanilii.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do ubitej śmietany, ciągle mieszając. Wylać na spód silikonowej formy do lodów na patyku, nałożyć galaretkę truskawkową i drugą część kremu waniliowego. Zamrozić, min. 5 godzin.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem kakaowym. Lody wyciągnąć z foremek i oblać lekko przestudzoną polewą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W