Kisiel truskawkowy

Kisiel truskawkowy
Oceń przepis:
35 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dobre dla dzieci, Desery wegańskie

Składniki:

  • 3 szklanki pokrojonych truskawek / 500 g
  • 3 szklanki wody
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej wymieszanej w połowie szklanki zimnej wody
  • ½ łyżeczki pieprzu syczuańskiego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Truskawki zalewam wodą z cukrem i pieprzem, gotuję przez około 10 minut, do momentu, aż truskawki zaczną się rozpadać.
Dodaję mąkę ziemniaczaną rozrobioną w wodzie. Energicznie mieszam, kiedy kisiel zacznie wrzeć, jest gotowy. Rozlewam go do miseczek, czasem posypuję jeszcze cynamonem albo polewam łyżką śmietanki i zajadam.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA