Tarta truskawkowa z bazyliowym kremem - Katarzyna Zadrożna
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
Krem z bazylią:
- 3/4 szklanki śmietanki kremówki
- 1/3 szklanki porwanych liści bazylii
- 2 łyżki cukru
- 250 g serka Mascarpone
- 4 g żelatyny w płatkach
- Kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 240 g zimnego masła
- 1/3 szklanki zimnej wody
Dodatkowo:
- 0,5 kg truskawek (to zależy od wielkości truskawek, tak aby starczyło na wyłożenie całej foremki)
- 1/4 szklanki brązowego cukru + 1 łyżka
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 1 żółtko
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka masła pokrojonego na małe kawałki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Krem:
Łączę śmietankę, bazylię i cukier w misce (żaroodpornej bądź metalowej). Ustawiam miskę nad małym garnku z gotującą się wodą i mieszam, aż cukier się rozpuści (około 4 minut). Zestawiam miskę z garnka, przykrywam ją folią i chowam do lodówki na co najmniej 1 godzinę (zależy mi na bardzo wyraźnym smaku bazylii, więc chłodzę śmietankę w lodówce około 2 godzin). Po schłodzeniu śmietanki, przecedzam ją przez gęsto sito (tak, aby usunąć liście bazylii). Spulchniam serek mascarpone i mieszam ze śmietanką. Do kremu dodaję rozpuszczoną żelatynę. Krem wstawiam do lodówki co najmniej na godzinę.
Ciasto:
Mąkę łączę wraz z solą, cukrem. Dodaję masło – na początku siekam mąkę z masłem dużym nożem, a potem ugniatam, aż powstaną duże okruchy. Dodaję bardzo zimną wodę, aby uzyskać jednolite ciasto. Gotowe ciasto formuję w kulę, potem w dysk, owijam folią i chowam do lodówki co najmniej na 1 godzinę.
Przygotowanie truskawek:
Z truskawek odcinam wierzchołki wraz z szypułkami. Kroję truskawki wzdłuż na plastry grubości około 4 mm. Mieszam truskawki z brązowym cukrem i skrobią (tuż przed nałożeniem na ciasto).
Ciasto rozwałkowuję na grubość 2-3 mm i umieszczam w formie do tarty (wcześniej posypanej mąką). Na cieście układam truskawki. Żółtko rozkłócam w miseczce z wodą i smaruję nim brzegi ciasta. Brzegi ciasta posypuję brązowym cukrem, a na truskawkach układam kawałki masła. Piekę tartę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 40-45 minut. Tartę podaję z bazyliowym kremem.
Łączę śmietankę, bazylię i cukier w misce (żaroodpornej bądź metalowej). Ustawiam miskę nad małym garnku z gotującą się wodą i mieszam, aż cukier się rozpuści (około 4 minut). Zestawiam miskę z garnka, przykrywam ją folią i chowam do lodówki na co najmniej 1 godzinę (zależy mi na bardzo wyraźnym smaku bazylii, więc chłodzę śmietankę w lodówce około 2 godzin). Po schłodzeniu śmietanki, przecedzam ją przez gęsto sito (tak, aby usunąć liście bazylii). Spulchniam serek mascarpone i mieszam ze śmietanką. Do kremu dodaję rozpuszczoną żelatynę. Krem wstawiam do lodówki co najmniej na godzinę.
Ciasto:
Mąkę łączę wraz z solą, cukrem. Dodaję masło – na początku siekam mąkę z masłem dużym nożem, a potem ugniatam, aż powstaną duże okruchy. Dodaję bardzo zimną wodę, aby uzyskać jednolite ciasto. Gotowe ciasto formuję w kulę, potem w dysk, owijam folią i chowam do lodówki co najmniej na 1 godzinę.
Przygotowanie truskawek:
Z truskawek odcinam wierzchołki wraz z szypułkami. Kroję truskawki wzdłuż na plastry grubości około 4 mm. Mieszam truskawki z brązowym cukrem i skrobią (tuż przed nałożeniem na ciasto).
Ciasto rozwałkowuję na grubość 2-3 mm i umieszczam w formie do tarty (wcześniej posypanej mąką). Na cieście układam truskawki. Żółtko rozkłócam w miseczce z wodą i smaruję nim brzegi ciasta. Brzegi ciasta posypuję brązowym cukrem, a na truskawkach układam kawałki masła. Piekę tartę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 40-45 minut. Tartę podaję z bazyliowym kremem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W