Tartaletki z owocami i bezą kokosową
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- Spód:
- 150 g pokruszonych herbatników
- 50 g masła
Farsz:
- 8 śliwek (ok. 400-450 g)
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta cynamonu
- łyżka masła
Beza kokosowa:
- 2 białka
- ¼ szklanki wiórków kokosowych
- ½ szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozpuszczamy masło i dolewamy je do pokruszonych herbatników, mieszamy, aż całość zacznie się lekko łączyć.
Spody to tartaletek dokładnie wykładamy masą ciasteczkową, dociskając wszystko najlepiej przez folię spożywczą. Wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia.
Śliwki kroimy na ćwiartki, pozbywamy się pestek.
Rozgrzewamy łyżkę masła na patelni lub w rondlu, dodajemy śliwki i podsmażamy. Dodajemy cukier i cynamon, kilka razy podrzucamy całość lub delikatnie mieszamy, aż cukier się rozpuści.
Śliwki studzimy.
Białka w temperaturze pokojowej ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier. Jak masa będzie lśniąca, gęsta i zwarta przestajemy miksować. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe, krótko miksujemy.
Na schłodzone spody z ciastek układamy śliwki, nakładamy czapę z bezy kokosowej i wstawiamy całość do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut. Podajemy na ciepło lub po przestudzeniu.
Spody to tartaletek dokładnie wykładamy masą ciasteczkową, dociskając wszystko najlepiej przez folię spożywczą. Wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia.
Śliwki kroimy na ćwiartki, pozbywamy się pestek.
Rozgrzewamy łyżkę masła na patelni lub w rondlu, dodajemy śliwki i podsmażamy. Dodajemy cukier i cynamon, kilka razy podrzucamy całość lub delikatnie mieszamy, aż cukier się rozpuści.
Śliwki studzimy.
Białka w temperaturze pokojowej ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier. Jak masa będzie lśniąca, gęsta i zwarta przestajemy miksować. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe, krótko miksujemy.
Na schłodzone spody z ciastek układamy śliwki, nakładamy czapę z bezy kokosowej i wstawiamy całość do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut. Podajemy na ciepło lub po przestudzeniu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W