Ciastko a la śliwka w czekoladzie - Kamil Mikołajczyk
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
Ciasto kakaowe:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- ½ szklanki mąki
- ½ szklanki oliwy
- ½ szklanki zimnej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Ciasto kokosowe:
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- 200 g wiórków kokosowych
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa:
- 6 żółtek
- 2 szklanki mleka
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- wanilia
- 10 łyżek kawy cappuccino
- 200 g masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotowanie ciasta kakowego:
Ubijam białka z cukrem jak na biszkopt, dodaję żółtka, oliwę, wodę, mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Piekę w 160 stopniach Celsjusza około 45 minut.
Przygotowanie ciasta kokosowego:
Białka ubijam z cukrem, dodaję wiórki kokosowe, mąkę, proszek do pieczenia i sok z cytryny.
Piekę w temp. 150 stopni przez około 40 minut.
Przygotowanie masy:
1 ½ szklanki mleka zagotowuję, wcześniej w ½ szklanki mleka rozprowadzam mąkę ziemniaczaną i pszenną z żółtkami, wanilią, kawą cappuccino oraz cukrem. Łączę dokładnie składniki i wlewam do gotującego się mleka. Przygotowuję jak budyń. Całość studzę. Następnie tak przygotowany budyń łączę z masłem.
600 g śliwek kalifornijskich suszonych kroję w paski i namaczam w przegotowanej wodzie z dodatkiem kieliszka spirytusu. Odstawiam na pół godziny, by śliwki nabrały aromatu.
Czekolada do polania deseru:
Mleczną czekoladę roztapiam z łyżką wody.
Tak przygotowane składniki deseru układam w całość w małej (wielkości wykrojnika do pączków) obręczy metalowej wyłożonej folią. Na spód krążek ciasta kakaowego, następnie wykładam powidła śliwkowe, następnie kawałek ciasta kokosowego, szprycuję masą, układam śliwki odsączone.
Pozostawiam do zastygnięcia w lodówce. Wyciągam z obręczy, wykładam na talerz, dodaję element dekoracyjny z czekolady oraz odrobinę powideł śliwkowych na talerz. Wierzch ciastka polewam odrobiną rozpuszczonej czekolady.
Ubijam białka z cukrem jak na biszkopt, dodaję żółtka, oliwę, wodę, mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Piekę w 160 stopniach Celsjusza około 45 minut.
Przygotowanie ciasta kokosowego:
Białka ubijam z cukrem, dodaję wiórki kokosowe, mąkę, proszek do pieczenia i sok z cytryny.
Piekę w temp. 150 stopni przez około 40 minut.
Przygotowanie masy:
1 ½ szklanki mleka zagotowuję, wcześniej w ½ szklanki mleka rozprowadzam mąkę ziemniaczaną i pszenną z żółtkami, wanilią, kawą cappuccino oraz cukrem. Łączę dokładnie składniki i wlewam do gotującego się mleka. Przygotowuję jak budyń. Całość studzę. Następnie tak przygotowany budyń łączę z masłem.
600 g śliwek kalifornijskich suszonych kroję w paski i namaczam w przegotowanej wodzie z dodatkiem kieliszka spirytusu. Odstawiam na pół godziny, by śliwki nabrały aromatu.
Czekolada do polania deseru:
Mleczną czekoladę roztapiam z łyżką wody.
Tak przygotowane składniki deseru układam w całość w małej (wielkości wykrojnika do pączków) obręczy metalowej wyłożonej folią. Na spód krążek ciasta kakaowego, następnie wykładam powidła śliwkowe, następnie kawałek ciasta kokosowego, szprycuję masą, układam śliwki odsączone.
Pozostawiam do zastygnięcia w lodówce. Wyciągam z obręczy, wykładam na talerz, dodaję element dekoracyjny z czekolady oraz odrobinę powideł śliwkowych na talerz. Wierzch ciastka polewam odrobiną rozpuszczonej czekolady.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W