Pierniki
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni 2 (odc.14)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 1,5 kg mąki
- 0,5 kg miodu
- 1 szklanka cukru
- łyżka sody oczyszczonej
- 0,5 kostki masła
- 3 jajka
- 0,5 szklanki płynu (glog, mleko, woda, wino)
- łyżka utłuczonego pieprzu
- 8-10 utłuczonych goździków
- 5 utłuczonych ziarenek ziela angielskiego
- 1,5 łyżki mielonego imbiru
- 1,5 łyżki mielonego cynamonu
- łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka kakao
- 0,5 łyżeczki cukru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zagotować: miód, cukier, masło, sól, przyprawy, kawę i kakao, dokładnie wymieszać i przestudzić. Wymieszać kilogram mąki z sodą. Pół kg mąki pozostawić do podsypywania przy wyrabianiu i wałkowaniu ciasta. Dodać do mąki z sodą przestudzoną masę i trzy jajka. Jeśli ciasto jest za gęste dolać płynu. Dobrze wyrobić podsypując mąką. Odstawić do lodówki na 2 godziny (do tygodnia). Odkrawać plastry ciasta, wałkować i wykrawać pierniczki. Piec w temp. 200 stopni C ok. 5 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
Potrawy wigilijne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W