Najlepsze ciasto bananowe
Oceń przepis:
Przygotował:
Annabel Langbein
- Seria kulinarna:
- Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 250 gramów masła w temperaturze pokojowej
- 1½ szklanki nierafinowanego cukru
- ¼ szklanki miodu
- 4 jajka w temperaturze pokojowej
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 4 duże, bardzo dojrzałe banany, obrane i rozgniecione
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ szklanka gorącego mleka
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
- 100 gramów masła w temperaturze pokojowej
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki miąższu z marakui, plus trochę do skropienia
- 3 szklanki cukru pudru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 160°C z termoobiegiem. Natłuścić tortownicę o średnicy 23 cm, spód wyłożyć papierem.
Utrzeć masło, cukier, miód. Dodać jajka, ekstrakt i banany. Ubijać 2-3 minuty. Masa niech będzie jednolita. Rozpuścić sodę w gorącym mleku. Dodać do masy. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Przełożyć do przygotowanej formy, wygładzić wierzch. Piec, aż patyczek wbity w środek będzie po wyjęciu czysty, a ciasta stanie się wyraźnie sprężyste (60-70 minut). Zostawić do wystygnięcia w tortownicy, potem wyjąć i polukrować.
Lukier:
Masło, miód, ekstrakt, miąższ i cukier ubić na lekką, puszystą masę (2-3 minuty). Rozprowadzić równomiernie na ostudzonym cieście. Przed podaniem można ciasto skropić miąższem z marakui.
Ciasto z lukrem lub bez można przechowywać 2-3 dni w szczelnym pojemniku. Można je też mrozić.
Utrzeć masło, cukier, miód. Dodać jajka, ekstrakt i banany. Ubijać 2-3 minuty. Masa niech będzie jednolita. Rozpuścić sodę w gorącym mleku. Dodać do masy. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Przełożyć do przygotowanej formy, wygładzić wierzch. Piec, aż patyczek wbity w środek będzie po wyjęciu czysty, a ciasta stanie się wyraźnie sprężyste (60-70 minut). Zostawić do wystygnięcia w tortownicy, potem wyjąć i polukrować.
Lukier:
Masło, miód, ekstrakt, miąższ i cukier ubić na lekką, puszystą masę (2-3 minuty). Rozprowadzić równomiernie na ostudzonym cieście. Przed podaniem można ciasto skropić miąższem z marakui.
Ciasto z lukrem lub bez można przechowywać 2-3 dni w szczelnym pojemniku. Można je też mrozić.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W