Najlepsze ciasto bananowe

Najlepsze ciasto bananowe
Oceń przepis:
75 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 250 gramów masła w temperaturze pokojowej
  • 1½ szklanki nierafinowanego cukru
  • ¼ szklanki miodu
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 4 duże, bardzo dojrzałe banany, obrane i rozgniecione
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ szklanka gorącego mleka
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
  • 100 gramów masła w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki miąższu z marakui, plus trochę do skropienia
  • 3 szklanki cukru pudru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 160°C z termoobiegiem. Natłuścić tortownicę o średnicy 23 cm, spód wyłożyć papierem.

Utrzeć masło, cukier, miód. Dodać jajka, ekstrakt i banany. Ubijać 2-3 minuty. Masa niech będzie jednolita. Rozpuścić sodę w gorącym mleku. Dodać do masy. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Przełożyć do przygotowanej formy, wygładzić wierzch. Piec, aż patyczek wbity w środek będzie po wyjęciu czysty, a ciasta stanie się wyraźnie sprężyste (60-70 minut). Zostawić do wystygnięcia w tortownicy, potem wyjąć i polukrować.

Lukier:
Masło, miód, ekstrakt, miąższ i cukier ubić na lekką, puszystą masę (2-3 minuty). Rozprowadzić równomiernie na ostudzonym cieście. Przed podaniem można ciasto skropić miąższem z marakui.

Ciasto z lukrem lub bez można przechowywać 2-3 dni w szczelnym pojemniku. Można je też mrozić.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA