Słodkie bułeczki maślane z konfiturą jarzębinową

Bułeczki maślane z konfiturą jarzębinową
Oceń przepis:
47 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo

Składniki:

bułeczki:

konfitura:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W ciepłym mleku rozpuść drożdże, 2 łyżki mąki i szczyptę cukru. Składniki wymieszaj. Rozczyn odstaw na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
Do dzieży robota wlej rozczyn. Dodaj masło, jajka, mąkę i cukier. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Z gotowego ciasta formuj małe bułeczki. Oprusz je maką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmaruj rozbełtanym białkiem. Piecz je w 180 stopniach przez 20 minut.
Zamrożoną jarzębinę zagotuj. Na rozgrzanej patelni rozpuść cukier. Dodaj owoce jarzębiny, rum, płatki chilli i napar z herbaty. Konfiturę gotuj aż owoce się rozpadną, a konfitura zgęstnieje.
Bułeczki podawaj z jarzębinową konfiturą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA