Cytrynowe babeczki z nutką rozmarynu z kremem i lemon curd - Katarzyna Zadrożna
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
Ciasto:
- 100 masła
- 2 jajka
- 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego rozmarynu
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczka soli
- 1 szklanka cukru pudru
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2/3 szklanki mleka
- 2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
- 4 łyżki soku z cytryny
- Lemon curd:
- 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
- 1/2 szklanki cukru
- 3 duże jajka
- 50 g masła, pokrojonego na małe kawałki
- Krem maślany:
- 100 g masła (temperatura pokojowa)
- 2 szklanki cukru pudru, przesianego
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotowanie ciasta:
Nagrzewam piekarnik do 180 stopni Celsjusza i przygotowuję formę do muffinów (wykładam formę papilotkami). W dużej misce na średnich obrotach ucieram masło. Dodaję cukier puder, sok z cytryny oraz wanilię. Ucieram na puszystą masę. Dodaję po kolei jajka i dobrze ucieram. Dodaję skórkę startą z cytryny. Dolewam powoli mleka i nadal ucieram, do otrzymania jednolitej masy.
W drugiej misce łączę mąkę, rozmaryn, proszk do pieczenia i sól. Łączę zawartość dwóch mis (mokre składniki z suchymi) i wykładam ciastem formę do muffinek. Piekę babeczki 20-25 minut, do suchego patyczka.
Lemon curd:
Sok, skórkę z cytryny, cukier i jajka mieszam razem w rondelku lub misce. Dodaję kawałeczki masła i umieszczam w kąpieli wodnej. Podgrzewam często mieszając aż masa zgęstnieje. Zdejmuję z ognia i szczelnie przykrywam folią spożywczą, aby na powierzchni nie utworzył się kożuch. Krem schładzam w lodówce. Schłodzone babeczki nadziewam lemon curdem za pomocą szprycy bądź rękawa cukierniczego.
Krem maślany:
Ucieram masło mikserem. Dodaję wanilię i mieszam. Dodaję stopniowo cukier puder, miksując na wysokich obrotach przez około 5 minut. Zmniejszam obroty miksera i dodaję mleko oraz ekstrakt z cytryny. Mieszam i zwiększam obroty do średnich i miksuję 3-5 minut, aż krem będzie gładki i puszysty.
Schładzam krem w lodówce przez godzinę. Babeczki nadziane lemon curdem ozdabiam kremem za pomocą szprycy bądź rękawa cukierniczego. Dekorują używając różnych posypek.
Nagrzewam piekarnik do 180 stopni Celsjusza i przygotowuję formę do muffinów (wykładam formę papilotkami). W dużej misce na średnich obrotach ucieram masło. Dodaję cukier puder, sok z cytryny oraz wanilię. Ucieram na puszystą masę. Dodaję po kolei jajka i dobrze ucieram. Dodaję skórkę startą z cytryny. Dolewam powoli mleka i nadal ucieram, do otrzymania jednolitej masy.
W drugiej misce łączę mąkę, rozmaryn, proszk do pieczenia i sól. Łączę zawartość dwóch mis (mokre składniki z suchymi) i wykładam ciastem formę do muffinek. Piekę babeczki 20-25 minut, do suchego patyczka.
Lemon curd:
Sok, skórkę z cytryny, cukier i jajka mieszam razem w rondelku lub misce. Dodaję kawałeczki masła i umieszczam w kąpieli wodnej. Podgrzewam często mieszając aż masa zgęstnieje. Zdejmuję z ognia i szczelnie przykrywam folią spożywczą, aby na powierzchni nie utworzył się kożuch. Krem schładzam w lodówce. Schłodzone babeczki nadziewam lemon curdem za pomocą szprycy bądź rękawa cukierniczego.
Krem maślany:
Ucieram masło mikserem. Dodaję wanilię i mieszam. Dodaję stopniowo cukier puder, miksując na wysokich obrotach przez około 5 minut. Zmniejszam obroty miksera i dodaję mleko oraz ekstrakt z cytryny. Mieszam i zwiększam obroty do średnich i miksuję 3-5 minut, aż krem będzie gładki i puszysty.
Schładzam krem w lodówce przez godzinę. Babeczki nadziane lemon curdem ozdabiam kremem za pomocą szprycy bądź rękawa cukierniczego. Dekorują używając różnych posypek.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W