Cielęcina duszona w winie

Cielęcina duszona w winie
Oceń przepis:
37 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni 2 (odc.9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka

Składniki:

  • 800 g cielęciny pokrojonej w grubą kostkę
  • 1 pokrojona w kostkę cebula
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 szklanki czerwonego wina
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 1/2 ostrej papryczki
  • oliwa z oliwek
  • łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • oregano
  • kmin rzymski

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mięso doprawić solą, pieprzem i kminem, odstawić. Całe papryki opalić opalarką gazową na czarno i zmyć przypaloną skórkę pod bieżącą wodą. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Mięso oprószyć mąką. Zrumienić partiami na gorącej oliwie razem z cebulą i czosnkiem, przekładać do garnka. Dodać paprykę do garnka z mięsem, lekko przesmażyć, doprawić ostrą papryką, słodką papryką w proszku i oregano. Zalać winem i sosem pomidorowym i gotować, aż sos zgęstnieje, a mięso będzie miękkie. Uzupełnić przyprawy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA