Sałatka grecka

Sałatka grecka
Oceń przepis:
52 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka

Składniki:

  • ogórek skrojony w drobną kostkę
  • 5 pomidorów skrojonych w kostkę
  • średnia czerwona cebula skrojona w cienkie plasterki
  • zielona papryka skrojona w drobną kostkę
  • 300 g oliwek kalamata
  • 2 łyżki kaparów
  • 200 g pokruszonej fety
  • czubata łyżka suszonego oregano
  • pół miarki oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • kropla octu balsamicznego
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zmieszać ogórek, pomidor, cebulę i paprykę. Posypać oliwkami, kaparami, fetą i oregano. Dodać oliwę i ocet, dobrze przemieszać. Posolić i popieprzyć. W razie potrzeby doprawić.


UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA