Sałatka nicejska

Sałatka nicejska
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przygotowanie:

Dressing:
pół posiekanego ząbka czosnku
łyżeczka octu estragonowego
pół łyżeczki musztardy diżońskiej
60 ml łagodnej oliwy lub pół na pół oliwy z olejem fistaszkowym
sok z cytryny do smaku
sól i pieprz

Sałatka:
10 liści młodej sałaty
6 porwanych listków świeżej bazylii
6 przepołowionych pomidorków wiśniowych
6 ugotowanych młodych czerwonych ziemniaków w plasterkach
110 g fasolki szparagowej zblanszowanych w osolonej wodzie, schłodzonych i odlanych
3 ugotowane i rozkrojone na ćwiartki serca młodych karczochów
malutka czerwona cebula w cienkich plasterkach, rozdzielonych na krążki
garść oliwek nicejskich
2 rozkrojone na ćwiartki jajka na twardo
3 – 4 filety anchois
sól morska i świeżo zmielony pieprz

Dressing: zmieszać czosnek z octem i musztardą. Domieszać oliwę, laną cienką strużką. Skosztować i jeśli dressing jest za mdły, dolać soku z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić.
Przed podaniem: przemieszać liście sałaty z odrobiną winegretu i bazylii, ułożyć na talerzu. Osobno zmieszać z winegretem pomidory, ziemniaki, fasolkę szparagową i serca karczocha. Wyłożyć na talerz. Posypać cebulą i oliwkami. Na wierzchu ułożyć jajka. Posolić i popieprzyć.


UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki




 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA