Sałatka z cytrusową nutą
Oceń przepis:
Przygotował:
Jola Słoma
- Seria kulinarna:
- ATELIER SMAKU na Sycylii (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- kilka liści endywii
- 10 dag tofu
- 10 dag cukinii
- 1/2 papryki
- 1 pomarańcza (może być czerwona)
- garść orzechów włoskich
- garść różnych oliwek
- garść rukoli
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka miodu (może być karobowy)
Sos:
- 6 zielonych drylowanych oliwek
- 6 orzeszków nerkowca
- 6 łyżek aromatycznej sycylijskiej oliwy
- 1/4 cytryny ze skórką
- 1 szczypta soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Dobrze odsączone plastry tofu i cukinię pokrojoną w plasterki smarujemy sosem sojowym zmieszanym z miodem. Odstawiamy na 10 minut. Miksujemy wszystkie składniki sosu do uzyskania jednolitej konsystencji. Na talerzach rozkładamy porwane liście endywii, pokrojoną w paski paprykę, kawałki obranej ze skórki pomarańczy, plastry tofu i cukinii, posypujemy orzechami i oliwkami. Polewamy sosem i dekorujemy liśćmi rukoli.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W