Panna cotta z sosem poziomkowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera 2 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 250 ml śmietanki kremówki
- 250 ml mleka 3,2%
- 75 g cukru
- 10 g żelatyny
- laska wanilii
Sos poziomkowy:
- 200 g poziomek mrożonych
- 100 ml soku truskawkowego
- 50 ml likieru poziomkowego
- 19 g skrobi kukurydzianej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mleko z cukrem i śmietanką oraz wanilią podgrzej.
Żelatynę namocz w zimnym mleku. Następnie rozpuść napęczniałą żelatynę w gorącym mleku, wyjmij laskę wanilii.
Przestudź masę i delikatnie przelej do salaterek. Wstaw do lodówki, aż panna cotta stężeje. Poziomki zasyp cukrem, dodaj sok truskawkowy. Skrobię rozrób z połową soku truskawkowego i dodaj do owoców. Zagotuj do momentu, aż zacznie delikatnie żelować, wystudź i dodaj likier poziomkowy.
Żelatynę namocz w zimnym mleku. Następnie rozpuść napęczniałą żelatynę w gorącym mleku, wyjmij laskę wanilii.
Przestudź masę i delikatnie przelej do salaterek. Wstaw do lodówki, aż panna cotta stężeje. Poziomki zasyp cukrem, dodaj sok truskawkowy. Skrobię rozrób z połową soku truskawkowego i dodaj do owoców. Zagotuj do momentu, aż zacznie delikatnie żelować, wystudź i dodaj likier poziomkowy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W