Gulasz wieprzowy z knedlikami i duszoną kapustą
Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia czeska
Składniki:
- gulasz:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1 marchewka pokrojona w kosteczkę
- 1 posiekana cebula
- 1 łyżka mąki
- ½ butelki piwa
- woda lub rosół warzywny
- knedliki:
- 500 g mąki krupczatki
- 1-2 bułki (najlepiej wczorajsze)
- 1 jajko
- 400 ml mleka
- połowa saszetki proszku do pieczenia
- kapusta duszona:
- ½ kapusty pekińskiej
- 1 łyżka kminku
- ocet winny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pokroić mięso na drobne kawałki. Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę. W garnku podsmażyć cebulę na oliwie przez 3 min, dodać mięso i smażyć na mocnym ogniu przez kilka minut, cały czas mieszając. Dodać marchewki i smażyć 2 minuty, aż puszczą sok. Dodać mąkę i starannie mieszać, tak by mąka się połączyła z resztą składników. Wlać piwo do połowy, dolać rosół lub wodę na poziome. Dusić na wolnym ogniu przez 45 min, mieszając od czasu do czasu.
Przygotować kapustę - zdjąć pierwsze liście, pokroić kapustę wzdłuż na pół i posiekać. Podsmażyć chwilę na oliwie, doprawić, dodać kminek i wlać odrobinę wody. Dusić 15 min pod przykrywką, aż kapusta będzie al dente. Na koniec dodać kilka kropel octu.
Przygotować knedliki. Do mąki dodać proszek do pieczenia, wlać mleko o temperaturze pokojowej z rozbełtanym jajkiem, dodać szczyptę soli i zagnieść ciasto, ewentualnie dolać mleko, jeśli ciasto będzie za suche. Bułki pokroić w drobną kostkę i dodać do ciasta (często bułki są dosyć spore i bywa, że wystarcza 1,5 bułki), ponownie mocno razem zagnieść. Ciasto odstawić na 20 minut. Z ciasta "wymodelować" 2 spore szyszki i wrzucić do wrzątku, gotować 25 minut. Po wyciągnięciu pokroić w plasterki grubości kromki chleba. Podawać z gulaszem i kapustą.
Przygotować kapustę - zdjąć pierwsze liście, pokroić kapustę wzdłuż na pół i posiekać. Podsmażyć chwilę na oliwie, doprawić, dodać kminek i wlać odrobinę wody. Dusić 15 min pod przykrywką, aż kapusta będzie al dente. Na koniec dodać kilka kropel octu.
Przygotować knedliki. Do mąki dodać proszek do pieczenia, wlać mleko o temperaturze pokojowej z rozbełtanym jajkiem, dodać szczyptę soli i zagnieść ciasto, ewentualnie dolać mleko, jeśli ciasto będzie za suche. Bułki pokroić w drobną kostkę i dodać do ciasta (często bułki są dosyć spore i bywa, że wystarcza 1,5 bułki), ponownie mocno razem zagnieść. Ciasto odstawić na 20 minut. Z ciasta "wymodelować" 2 spore szyszki i wrzucić do wrzątku, gotować 25 minut. Po wyciągnięciu pokroić w plasterki grubości kromki chleba. Podawać z gulaszem i kapustą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W