Gulasz wieprzowy z knedlikami i duszoną kapustą

Gulasz wieprzowy z knedlikami i duszoną kapustą
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia czeska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pokroić mięso na drobne kawałki. Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę. W garnku podsmażyć cebulę na oliwie przez 3 min, dodać mięso i smażyć na mocnym ogniu przez kilka minut, cały czas mieszając. Dodać marchewki i smażyć 2 minuty, aż puszczą sok. Dodać mąkę i starannie mieszać, tak by mąka się połączyła z resztą składników. Wlać piwo do połowy, dolać rosół lub wodę na poziome. Dusić na wolnym ogniu przez 45 min, mieszając od czasu do czasu.
Przygotować kapustę - zdjąć pierwsze liście, pokroić kapustę wzdłuż na pół i posiekać. Podsmażyć chwilę na oliwie, doprawić, dodać kminek i wlać odrobinę wody. Dusić 15 min pod przykrywką, aż kapusta będzie al dente. Na koniec dodać kilka kropel octu.
Przygotować knedliki. Do mąki dodać proszek do pieczenia, wlać mleko o temperaturze pokojowej z rozbełtanym jajkiem, dodać szczyptę soli i zagnieść ciasto, ewentualnie dolać mleko, jeśli ciasto będzie za suche. Bułki pokroić w drobną kostkę i dodać do ciasta (często bułki są dosyć spore i bywa, że wystarcza 1,5 bułki), ponownie mocno razem zagnieść. Ciasto odstawić na 20 minut. Z ciasta "wymodelować" 2 spore szyszki i wrzucić do wrzątku, gotować 25 minut. Po wyciągnięciu pokroić w plasterki grubości kromki chleba. Podawać z gulaszem i kapustą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA