Pieczony bażant w słoninie z pasternakiem, sosem morelowym i puree z lubczykiem
Przygotował:
Andrzej Andrzejczak
- Seria kulinarna:
- m jak mięso 3 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 2 bażanty (po ok. 1 kg sztuka)
- 400 g słoniny wieprzowej
- 1 kg pasternaku
- 400 ml cydru
- 6 gałązek świeżego tymianku
- 20 g soli
- 10 g pieprzu
Sos morelowy:
- 500 g świeżych moreli
- 70 g wędzonych śliwek
- 150 g cebuli białej
- 150 ml cydru
- 200 ml śmietanki 36%
- 1 op. szafranu
- 10 g soli
- 100 g masła
Puree:
- 1,5 kg ziemniaków typu B
- 150 ml śmietanki 36%
- 100 g masła
- 25 g soli
- 20 g świeżego lubczyku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Bażanty nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem. Zawijamy plastrami schłodzonej słoniny i wiążemy nogi nicią. Bażanty owijamy szczelnie papierem do pieczenia, wrzucamy do głębokiej blaszki, podlewamy cydrem i pieczemy około 1h w 180 stopniach C.
Mniej więcej w połowie pieczenia zdejmujemy papier z bażantów, dorzucamy pokrojony na ćwiartki korzeń pasternaku. Pod koniec pieczenia zdejmujemy słoninę z bażanta, by dopiec skórę, żeby była chrupiąca.
Ziemniaki gotujemy klasycznie, do momentu, kiedy będą miękkie. Gorące ziemniaki odcedzamy, przekręcamy - najlepiej przez maszynkę do mielenia - i przecieramy przez sito. W garnku rozpuszczamy masło i wlewamy śmietankę, wrzucamy drobno posiekany lubczyk, zagotowujemy. Następnie wrzucamy ziemniaczaną masę i dokładnie mieszamy. Puree powinno być gładkie, plastyczne i kremowe.
Szykujemy sos. Masło rozpuszczamy na patelni i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Kilka minut smażymy, aż się skarmelizuje. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę śliwkę suszoną, chwilę smażymy i wrzucamy świeże połówki moreli bez pestek. Całość podlewamy cydrem, redukujemy, doprawiamy solą i zalewamy śmietanką i dodajmy szafran. Zagotowujemy. Następnie miksujemy blenderem i znów doprowadzamy do wrzenia.
Serwujemy bażanta z puree i morelowym sosem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź