Pierogi z bobem i ziemniakami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- kilka kropel oleju
- 125 g wrzącej wody
Farsz:
- 1 kg ugotowanego bobu
- 2-3 ugotowane ziemniaki
- sól
- pieprz
- 2 smażone cebulki
- kilka kropel oleju
Sos:
- gałązka świeżego majeranku
- sok z cytryny
- koperek
- 200-250 g śmietany
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj farsz. Do ugotowanego bobu dodaj przesmażone ziemniaki i cebulę. Zmiel wszystko w maszynce do mielenia na jednolitą masę. Do farszu dodaj olej oraz pieprz i sól.
Przygotuj ciasto. Mąkę pszenną przesiej przez sito i wymieszaj z kilkoma kroplami oleju oraz wodą o temperaturze ok. 85 stopni C. Powstałe ciasto rozwałkuj. Powycinaj z niego kółka i nakładaj w nie farsz. Pierogi wrzuć do wrzącej, osolonej wody.
Na koniec podsmaż pierogi na masełku, aby je przyrumienić.
Podawaj z sosem. Zmieszaj majeranek ze śmietaną, sokiem z cytryny i pokrojonym koprem oraz majerankiem. Wszystko wymieszaj.
Wyłożone na talerzu pierogi polej sosem i posyp koperkiem. Smacznego!
Przygotuj ciasto. Mąkę pszenną przesiej przez sito i wymieszaj z kilkoma kroplami oleju oraz wodą o temperaturze ok. 85 stopni C. Powstałe ciasto rozwałkuj. Powycinaj z niego kółka i nakładaj w nie farsz. Pierogi wrzuć do wrzącej, osolonej wody.
Na koniec podsmaż pierogi na masełku, aby je przyrumienić.
Podawaj z sosem. Zmieszaj majeranek ze śmietaną, sokiem z cytryny i pokrojonym koprem oraz majerankiem. Wszystko wymieszaj.
Wyłożone na talerzu pierogi polej sosem i posyp koperkiem. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W