Pierogi czekoladowe
Oceń przepis:
Przygotował:
Katarzyna Bosacka
- Seria kulinarna:
- Bosacka daje radę (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 2 duże kwaśne jabłka (najlepiej szare renety)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 500 g białego półtłustego sera
- 500 g mąki
- 1 szklanka (lub trochę więcej) bardzo gorącej wody
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 tabliczka (100 g) białej czekolady dobrej jakości
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i kroimy w najdrobniejszą kostkę, podsmażamy na maśle, dodajemy brązowy cukier i cynamon, studzimy.
Czekoladę dzielimy na pół, jedną część drobno siekamy, drugą zostawiamy na polewę.
Do miski przeciskamy przez praskę ser, dodajemy ostudzone jabłka i pół tabliczki posiekanej czekolady. Z mąki, wody i kakao zagniatamy ciasto, dodajemy olej.
Rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wycinamy kółka, formujemy pierogi, nadziewamy je masą jabłkową. Gotujemy w osolonej wodzie mniej więcej 1 minutę do wypłynięcia. Podajemy polane rozpuszczoną na parze białą czekoladą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pierogi i pierożki
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W