Pieczone pierogi z kaszą i miętą w sosie jogurtowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- ciepła woda do zarobienia ciasta
- 2 łyżki masła
- jajko
- sól / pieprz
Farsz:
- szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
- 200 g twarogu wiejskiego grubo mielonego
- jabłko
- kilka listków świeżej mięty
- 2 łyżki smalcu gęsiego
- pieprz młotkowany
- Sos:
- szklanka jogurtu
- skórka z jednej cytryny
- listki świeżej mięty
- sól
- łyżeczka czerwonego pieprzu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj ciasto na pierogi:
Z mąki, wody i masła zagnieć ciasto. Dodaj jajko pod koniec i wyrób ciasto.
Przygotuj farsz do pierogów:
Ugotowaną kaszę gryczaną przesmaż na gęsim smalcu. Dopraw ją solą i pieprzem. Do kaszy dodaj starte jabłko i twaróg. Farsz dopraw pieprzem młotkowanym oraz świeżą miętą. Zacznij kleić pierogi. Szklanką wytnij kółka z ciasta, na środek nałóż farsz. Złóż ciasto na pół i dokładnie zlep brzegi. Gotowe pierogi ułóż na blaszce i posmaruj je tłuszczem gęsim. Piecz je w piekarniku aż się zrumienią. Pierogi podawaj z sosem jogurtowym. Do jogurtu dodaj skórkę z cytryny, sól, liście świeżej mięty i różowy pieprz. Wszystkie składniki wymieszaj.
Z mąki, wody i masła zagnieć ciasto. Dodaj jajko pod koniec i wyrób ciasto.
Przygotuj farsz do pierogów:
Ugotowaną kaszę gryczaną przesmaż na gęsim smalcu. Dopraw ją solą i pieprzem. Do kaszy dodaj starte jabłko i twaróg. Farsz dopraw pieprzem młotkowanym oraz świeżą miętą. Zacznij kleić pierogi. Szklanką wytnij kółka z ciasta, na środek nałóż farsz. Złóż ciasto na pół i dokładnie zlep brzegi. Gotowe pierogi ułóż na blaszce i posmaruj je tłuszczem gęsim. Piecz je w piekarniku aż się zrumienią. Pierogi podawaj z sosem jogurtowym. Do jogurtu dodaj skórkę z cytryny, sól, liście świeżej mięty i różowy pieprz. Wszystkie składniki wymieszaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pierogi i pierożki
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W