Pieczone pierogi z kaszą i miętą w sosie jogurtowym

Pieczone pierogi z kaszą
Oceń przepis:
35 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Ciasto:

Farsz:

  • szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 200 g twarogu wiejskiego grubo mielonego
  • jabłko
  • kilka listków świeżej mięty
  • 2 łyżki smalcu gęsiego
  • pieprz młotkowany
  • Sos:
  • szklanka jogurtu
  • skórka z jednej cytryny
  • listki świeżej mięty
  • sól
  • łyżeczka czerwonego pieprzu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj ciasto na pierogi:
Z mąki, wody i masła zagnieć ciasto. Dodaj jajko pod koniec i wyrób ciasto.

Przygotuj farsz do pierogów:
Ugotowaną kaszę gryczaną przesmaż na gęsim smalcu. Dopraw ją solą i pieprzem. Do kaszy dodaj starte jabłko i twaróg. Farsz dopraw pieprzem młotkowanym oraz świeżą miętą. Zacznij kleić pierogi. Szklanką wytnij kółka z ciasta, na środek nałóż farsz. Złóż ciasto na pół i dokładnie zlep brzegi. Gotowe pierogi ułóż na blaszce i posmaruj je tłuszczem gęsim. Piecz je w piekarniku aż się zrumienią. Pierogi podawaj z sosem jogurtowym. Do jogurtu dodaj skórkę z cytryny, sól, liście świeżej mięty i różowy pieprz. Wszystkie składniki wymieszaj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA