Tatar wołowy z majonezem truflowym, oliwą i i piklami

Tatar wołowy z majonezem truflowym, oliwą i i piklami
Oceń przepis:
111 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Andrzej Andrzejczak

Seria kulinarna:
m jak mięso (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wołowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • Tatar:
  • 500 g wołowiny krzyżowej
  • 70 g pikli
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 20 ml oleju olej 20ml
  • 4 g soli
  • 2 g pieprzu
Oliwa szczypiorkowa:
  • 100 g szczypiorku
  • 500 ml oliwy z oliwek
  • ząbek czosnek
  • 5 g soli
Majonez truflowy:
  • 1 l oleju
  • 30 ml octu jabłkowego
  • 4 jajka
  • 15 g soli
  • 20 g miodu
  • 50 ml oliwy truflowej
Dodatki:
  • Grzanki
  • Jajko przepiórcze

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Majonez: Ocet, jajka i miód miksujemy blenderem. Następnie wlewamy powoli olej tak, żeby powstała emulsja.

Oliwa szczypiorkowa: Szczypiorek kroimy drobno i mieszamy z oliwą, czosnkiem i solą. Całość miksujemy blenderem i przecieramy przez bardzo drobne sito tak, żeby oliwa była tylko zabarwiona szczypiorkiem.


Tatar: Mięso mielimy na grubych oczkach. Mieszamy z piklami, cebulą, olejem i przyprawami. Następnie formujemy mięso na talerzu, polewamy delikatnie oliwą szczypiorkową, robimy kleks z majonezu, dokładamy grzanki i żółtko jaja przepiórczego.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA