Tatar wołowy z majonezem truflowym, oliwą i i piklami
Oceń przepis:
Przygotował:
Andrzej Andrzejczak
- Seria kulinarna:
- m jak mięso (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wołowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Tatar:
- 500 g wołowiny krzyżowej
- 70 g pikli
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
- 20 ml oleju olej 20ml
- 4 g soli
- 2 g pieprzu
Oliwa szczypiorkowa:
- 100 g szczypiorku
- 500 ml oliwy z oliwek
- ząbek czosnek
- 5 g soli
Majonez truflowy:
- 1 l oleju
- 30 ml octu jabłkowego
- 4 jajka
- 15 g soli
- 20 g miodu
- 50 ml oliwy truflowej
Dodatki:
- Grzanki
- Jajko przepiórcze
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Majonez: Ocet, jajka i miód miksujemy blenderem. Następnie wlewamy powoli olej tak, żeby powstała emulsja.
Oliwa szczypiorkowa: Szczypiorek kroimy drobno i mieszamy z oliwą, czosnkiem i solą. Całość miksujemy blenderem i przecieramy przez bardzo drobne sito tak, żeby oliwa była tylko zabarwiona szczypiorkiem.
Tatar: Mięso mielimy na grubych oczkach. Mieszamy z piklami, cebulą, olejem i przyprawami. Następnie formujemy mięso na talerzu, polewamy delikatnie oliwą szczypiorkową, robimy kleks z majonezu, dokładamy grzanki i żółtko jaja przepiórczego.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z wołowiny
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W