Karminadle z warzywnym spaghetti

Karminadle z warzywnym spaghetti
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Kotlety mielone
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 40 dag mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • bułka namoczona w wodzie
  • średnia cebula
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia
Spaghetti z cukinii:
Sos:
  • 1 łyżka orzeszków pini
  • cytryna
  • ząbek czosnku
  • 4 pomidorki cherry
  • 50 ml oliwy
Dodatki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj karminadle. W misce połącz mielone mięso, jajko, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i wcześniej przyrumienioną na patelni oraz odciśniętą bułkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Całość dopraw solą i pieprzem.
Z masy uformuj małe okrągłe kotleciki. Obtocz je w mące i smaż w dużej ilości rozgrzanego oleju. Usmażone karminadle odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Przygotuj warzywne spaghetti. Cukinię i kabaczka pokrój na bardzo cienkie paseczki za pomocą obieraczki do julienne.
Przygotuj sos. Na patelni upraż orzeszki pinii. Część uprażonych orzeszków wsyp do warzywnego spaghetti z kabaczka i cukinii, a pozostałą część zostaw.
W moździerzu utrzyj czosnek. Następnie dodaj do niego pozostałą część orzeszków pinii i ponownie utrzyj. Na koniec do moździerza dodaj pokrojone pomidorki cherry i oliwę. Wszystkie składniki ponownie zmiażdż.
Taki sos przełóż do warzywnego spaghetti i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki. Na koniec dopraw solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Dodaj świeży szpinak, szczawnik i rukiew.
Karminadle podawaj z warzywnym spaghetti. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA