Karminadle z warzywnym spaghetti
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Kotlety mielone
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 40 dag mięsa mielonego
- 1 jajko
- bułka namoczona w wodzie
- średnia cebula
- pieprz
- sól
- olej do smażenia
Spaghetti z cukinii:
- cukinia
- kabaczek
- sól
- pieprz
Sos:
- 1 łyżka orzeszków pini
- cytryna
- ząbek czosnku
- 4 pomidorki cherry
- 50 ml oliwy
Dodatki:
- mała garść młodego szpinaku
- mała garść rukwi
- mała garść szczawnika
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj karminadle. W misce połącz mielone mięso, jajko, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i wcześniej przyrumienioną na patelni oraz odciśniętą bułkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Całość dopraw solą i pieprzem.
Z masy uformuj małe okrągłe kotleciki. Obtocz je w mące i smaż w dużej ilości rozgrzanego oleju. Usmażone karminadle odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Przygotuj warzywne spaghetti. Cukinię i kabaczka pokrój na bardzo cienkie paseczki za pomocą obieraczki do julienne.
Przygotuj sos. Na patelni upraż orzeszki pinii. Część uprażonych orzeszków wsyp do warzywnego spaghetti z kabaczka i cukinii, a pozostałą część zostaw.
W moździerzu utrzyj czosnek. Następnie dodaj do niego pozostałą część orzeszków pinii i ponownie utrzyj. Na koniec do moździerza dodaj pokrojone pomidorki cherry i oliwę. Wszystkie składniki ponownie zmiażdż.
Taki sos przełóż do warzywnego spaghetti i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki. Na koniec dopraw solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Dodaj świeży szpinak, szczawnik i rukiew.
Karminadle podawaj z warzywnym spaghetti. Smacznego!
Z masy uformuj małe okrągłe kotleciki. Obtocz je w mące i smaż w dużej ilości rozgrzanego oleju. Usmażone karminadle odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Przygotuj warzywne spaghetti. Cukinię i kabaczka pokrój na bardzo cienkie paseczki za pomocą obieraczki do julienne.
Przygotuj sos. Na patelni upraż orzeszki pinii. Część uprażonych orzeszków wsyp do warzywnego spaghetti z kabaczka i cukinii, a pozostałą część zostaw.
W moździerzu utrzyj czosnek. Następnie dodaj do niego pozostałą część orzeszków pinii i ponownie utrzyj. Na koniec do moździerza dodaj pokrojone pomidorki cherry i oliwę. Wszystkie składniki ponownie zmiażdż.
Taki sos przełóż do warzywnego spaghetti i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki. Na koniec dopraw solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Dodaj świeży szpinak, szczawnik i rukiew.
Karminadle podawaj z warzywnym spaghetti. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kotlety mielone
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W