Sałatka śledziowa z ziemniakami
Przygotował:
Bartosz Lisek
- Seria kulinarna:
- Nie bój ryby! (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania na karnawał i imprezę, Sałatki, Śledzie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 500 g filetów śledziowych z oleju
- 500 g ziemniaków sałatkowych
- 2 duże czerwone cebule do piklowania 1 kwaśne jabłko (szara reneta)
- 1 duży upieczony burak
Zalewa do cebuli:
- ocet winny
- miód
- czosnek
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz w ziarnach
Sos vinegrette:
- oliwa
- ocet jabłkowy
- sól
- pieprz
- musztarda Dijon
- płynny miód
- mały ząbek czosnku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Niedużego, najlepiej podłużnego buraka lub dwa obtocz w oleju i posól, zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego pieca, piecz, aż zmięknie.
Obierz czerwoną cebulę i pokrój ją w pół plastry, następnie przełóż do dużego słoika z kilkoma przeciętymi na pół (wzdłuż) ząbkami czosnku. W rondlu zmieszaj ze sobą składniki na zalewę i podgrzej. Zalej cebulę gorącą zalewą i odstaw do ostygnięcia.
Obierz ziemniaki i wrzuć je do gotującej się i osolonej wody.
Śledzie odsącz z oleju i osusz ręcznikiem papierowym, następnie pokrój w niedużą kostkę.
Do małego słoika wlej 1 łyżkę soku z cytryny lub octu winnego, 1 łyżkę płynnego miodu, rozgnieciony na desce i posolony mały ząbek czosnku, ⅓ łyżeczki musztardy i 3 łyżki oliwy. Zakręć słoik i potrząsaj nim, aż miód się rozpuści i sos zemulguje
Wystudź upieczonego buraka i ugotowane ziemniaki. Obierz jabłko i pokrój je w niedużą kostkę (mniejszą niż śledzia), skrop jabłko sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. W taką samą kostkę pokrój buraka i ziemniaki. Wrzuć wszystko do michy razem z cebulą piklowaną i dodaj sos vinegrette.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź