Sałatka śledziowa z ziemniakami

Sałatka śledziowa z ziemniakami
Oceń przepis:
44 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Bartosz Lisek

Seria kulinarna:
Nie bój ryby! (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania na karnawał i imprezę, Sałatki, Śledzie
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych z oleju
  • 500 g ziemniaków sałatkowych
  • 2 duże czerwone cebule do piklowania 1 kwaśne jabłko (szara reneta)
  • 1 duży upieczony burak
Zalewa do cebuli:
  • ocet winny
  • miód
  • czosnek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz w ziarnach
Sos vinegrette:
  • oliwa
  • ocet jabłkowy
  • sól
  • pieprz
  • musztarda Dijon
  • płynny miód
  • mały ząbek czosnku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Niedużego, najlepiej podłużnego buraka lub dwa obtocz w oleju i posól, zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego pieca, piecz, aż zmięknie.

Obierz czerwoną cebulę i pokrój ją w pół plastry, następnie przełóż do dużego słoika z kilkoma przeciętymi na pół (wzdłuż) ząbkami czosnku. W rondlu zmieszaj ze sobą składniki na zalewę i podgrzej. Zalej cebulę gorącą zalewą i odstaw do ostygnięcia.

Obierz ziemniaki i wrzuć je do gotującej się i osolonej wody.

Śledzie odsącz z oleju i osusz ręcznikiem papierowym, następnie pokrój w niedużą kostkę.

Do małego słoika wlej 1 łyżkę soku z cytryny lub octu winnego, 1 łyżkę płynnego miodu, rozgnieciony na desce i posolony mały ząbek czosnku, łyżeczki musztardy i 3 łyżki oliwy. Zakręć słoik i potrząsaj nim, aż miód się rozpuści i sos zemulguje

Wystudź upieczonego buraka i ugotowane ziemniaki. Obierz jabłko i pokrój je w niedużą kostkę (mniejszą niż śledzia), skrop jabłko sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. W taką samą kostkę pokrój buraka i ziemniaki. Wrzuć wszystko do michy razem z cebulą piklowaną i dodaj sos vinegrette.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA