Śledź w pomidorach

Śledź w pomidorach
Oceń przepis:
105 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 3 (odc. 13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Śledzie

Składniki:

  • ok. 400-500 g filetów śledziowych
  • 1,5 średniej cebuli
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego (80 g)
  • 2 łyżki dobrego ketchupu
  • 1 łyżka miodu
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki chili
  • ¼ łyżeczki pieprzu młotkowanego (lub grubo zmielonego czarnego pieprzu)
  • 1 duża garść rodzynek
  • ¼ szklanki wody
  • 1 listek laurowy
  • garść orzechów włoskich

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cebulkę kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej i dusimy cebulkę, lekko ją soląc. Jak zmięknie i zrobi się szklista, dodajemy koncentrat i ketchup podlewamy wodą. Dodajemy resztę składników (bez śledzia i orzechów!) i przesmażamy całość. Studzimy. Śledzia moczymy przez noc i kroimy w 1 cm kawałki. Dodajemy do niego marynatę pomidorową i delikatnie mieszamy. Wkładamy do słoika i zostawiamy na minimum jedną noc do przegryzienia. Na koniec przed podaniem posypujemy drobno poszatkowanymi orzechami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA