Bliny z sałatką śledziową
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Dania na karnawał i imprezę, Sałatki, Śledzie
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki gryczanej
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki śmietany
- 2 jaja
- 2 łyżki masła
- 40 g świeżych drożdży
- ok. 1 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru pudru
- olej do smażenia
Sałatka śledziowa:
- 4 filety ze śledzia
- 1 czerwona cebula
- ¼ melona kantalupa
- 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
- 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
- kilka gałązek mięty
- 1,5 łyżeczki czerwonego marynowanego pieprzu
- 1 łyżeczka miodu
- 1 gałązka estragonu
- sól
- pieprz
- oliwa
Do podania:
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru pudru, dolewamy szklankę ciepłego mleka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, żółtka i wlewamy podrośnięte drożdże oraz śmietanę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i konsystencją będzie przypominać gęstą śmietanę.
Dodajemy przestudzone, rozpuszczone masło, a na koniec łączymy delikatnie z ubitą pianą z białek. Odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy sałatkę ze śledzia. Płaty ryby moczymy przez noc w wodzie, następnie dokładnie odsączamy i kroimy w drobną kostkę.
Melona kroimy drobno, zioła szatkujemy, łączymy ze sobą śledzie, melona, poszatkowaną cebulkę i pieprz, świeży imbir.
Dodajemy miód, musztardę, przyprawiamy lekko solą i pieprzem. Skrapiamy delikatnie oliwą, mieszamy i odstawiamy do lodówki, żeby się sałatka przegryzła.
Bliny smażymy na rozgrzanej patelni z niedużą ilością tłuszczu. Podajemy gorące z sałatką ze śledzia, łyżką gęstej śmietany i dekorujemy kiełkami.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, żółtka i wlewamy podrośnięte drożdże oraz śmietanę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i konsystencją będzie przypominać gęstą śmietanę.
Dodajemy przestudzone, rozpuszczone masło, a na koniec łączymy delikatnie z ubitą pianą z białek. Odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy sałatkę ze śledzia. Płaty ryby moczymy przez noc w wodzie, następnie dokładnie odsączamy i kroimy w drobną kostkę.
Melona kroimy drobno, zioła szatkujemy, łączymy ze sobą śledzie, melona, poszatkowaną cebulkę i pieprz, świeży imbir.
Dodajemy miód, musztardę, przyprawiamy lekko solą i pieprzem. Skrapiamy delikatnie oliwą, mieszamy i odstawiamy do lodówki, żeby się sałatka przegryzła.
Bliny smażymy na rozgrzanej patelni z niedużą ilością tłuszczu. Podajemy gorące z sałatką ze śledzia, łyżką gęstej śmietany i dekorujemy kiełkami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki
Dania na karnawał i imprezę
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W