Sałatka z ziemniaków, krewetek i awokado

Sałatka z krewetek
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 3 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska

Składniki:

  • 250 g krewetek koktajlowych
  • 250 g młodych małych ziemniaków ugotowanych
  • pół ogórka wydrążonego i pokrojonego w pół talarki
  • 1 awokado pokrojone
  • 1 dymka drobno posiekana
  • 4 młode marchewki pokrojone wzdłuż na cztery
  • liście sałaty rzymskiej
  • 2 łodygi selera naciowego drobno posiekane
  • Dressing:
  • 4 fileciki anchois
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 1 łyżeczka kaparów
  • sok z połówki cytryny
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Dressing: rozgrzej oliwę na patelni. Podsmaż czosnek i anchois na wolnym ogniu, aż anchois się rozpadną. Dodaj kapary, tymianek, dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj przez chwilę. Na koniec dodaj sok z cytryny.
Wlej zawartość patelni do słoika i energicznie potrząśnij, aby połączyć wszystkie
składniki. Odstaw.
Wymieszaj w misce wszystkie składniki sałatki i delikatnie połącz z dressingiem.
Serwuj od razu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA