Sałatka ze świeżymi figami i grillowanym kozim serem

Sałatka ze świeżymi figami i grillowanym kozim serem
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 4 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki
Kuchnia świata:
Kuchnia bałkańska

Składniki:

  • 6 fig
  • 3 plastry sera koziego (możesz też użyć sera halloumi)
  • kilka liści sałaty radicchio
  • 2 łyżki prażonych pestek dyni
  • 1 kwasne jabłko pokrojone w ósemki
  • 2 łyżki chorwackiej rakii
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • szczyptę kwiatów świeżej lawendy
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacznij od dressingu - w miseczce wymieszaj oliwę z oliwek z octem, rakiją i kwiatkami lawendy. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj figi i odstaw na kilka minut, aby smaki się przegryzły.
Na suchej patelni upraż pestki dyni. Odstaw i na tej samej patelni podsmaż plastry koziego sera lub halloumi z obu stron, aż się ładnie zarumienią.
Na talerzu ułóż liście radicchio, ósemki jabłka, figi oraz grillowane halloumi. Całość posyp prażonymi pestkami dyni i polej dressingiem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA