Sałatka ze świeżymi figami i grillowanym kozim serem
Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 4 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia bałkańska
Składniki:
- 6 fig
- 3 plastry sera koziego (możesz też użyć sera halloumi)
- kilka liści sałaty radicchio
- 2 łyżki prażonych pestek dyni
- 1 kwasne jabłko pokrojone w ósemki
- 2 łyżki chorwackiej rakii
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- szczyptę kwiatów świeżej lawendy
- 1 łyżka octu balsamicznego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od dressingu - w miseczce wymieszaj oliwę z oliwek z octem, rakiją i kwiatkami lawendy. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj figi i odstaw na kilka minut, aby smaki się przegryzły.
Na suchej patelni upraż pestki dyni. Odstaw i na tej samej patelni podsmaż plastry koziego sera lub halloumi z obu stron, aż się ładnie zarumienią.
Na talerzu ułóż liście radicchio, ósemki jabłka, figi oraz grillowane halloumi. Całość posyp prażonymi pestkami dyni i polej dressingiem.
Na suchej patelni upraż pestki dyni. Odstaw i na tej samej patelni podsmaż plastry koziego sera lub halloumi z obu stron, aż się ładnie zarumienią.
Na talerzu ułóż liście radicchio, ósemki jabłka, figi oraz grillowane halloumi. Całość posyp prażonymi pestkami dyni i polej dressingiem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki
Kuchnia bałkańska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W