Sałatka ze szparagami, granatem i komosą ryżową

Sałatka ze szparagami, granatem i komosą ryżową
Oceń przepis:
38 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 62)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 1400 g opłukanej i odsączonej fasoli z puszki
  • 2 filiżanki ugotowanej komosy ryżowej
  • 1 pęczek szparagów
  • 2 kolby kukurydzy
  • 1 filiżanka groszku cukrowego pokrojonego na skos
  • ziarna z 1 granatu
  • 1 filiżanka posiekanej natki kolendry
  • 1 filiżanka posiekanej mięty
  • 1 filiżanka posiekanej natki pietruszki
  • 4 posiekane dymki
  • ⅓ filiżanki prażonego sezamu
  • ⅓ filiżanki prażonego słonecznika
  • ⅓ filiżanka prażonych pestek dyni
  • pół filiżanki prażonych orzechów włoskich
  • 2 poszatkowane rzodkiewki
Dressing:
  • 1 łyżka octu umeboshi albo winnego
  • 1 łyżka oliwy albo oleju lnianego
  • 2 łyżeczki sumaku do dekoracji
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Szparagi ugotować na parze i ostudzić w zimnej wodzie. Tak samo przygotować kolby kukurydzy, a kiedy ostygną, zdjąć z nich ziarna.
W dużej misce wymieszać wszystkie składniki sałatki.
Składniki dressingu umieścić w słoiku, zakręcić i dokładnie wstrząsnąć. Polać sałatkę, a przed podaniem posypać sumakiem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA