Sałata ze szpinaku z figami, wiejskim twarożkiem i cytrynowo-waniliowym winegretem
Oceń przepis:
Przygotował:
Adam Chrząstowski
- Seria kulinarna:
- Adam po pracy 2 (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 12 świeżych fig
- 200 g liści młodego szpinaku
- 2 opakowania wiejskiego twarożku
- 3 łyżki obranych pestek dyni
- ½ czerwonej papryki
- 1 cytryna
- 1 laska wanilii
- ½ szklanki oliwy
- 2 łyżki miodu
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Figi, cytrynę i szpinak umyj osusz. Pestki dyni upraż na suchej patelni. Paprykę pokrój w drobną kostkę. Z cytryny zetrzyj tarką skórkę, a sok wyciśnij. Wymieszaj odsączony twarożek z papryką, skórką cytrynową i pestkami dyni. Sok z cytryny wymieszaj z solą, pieprzem i ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii. Resztę wanilii zasyp cukrem na domowy cukier waniliowy. Wkręć w to miód i oliwę z oliwek. Szpinak wymieszaj z sosem i ułóż na półmisku. Figi natnij „na krzyż” nie docinając do końca. Rozchyl ćwiartki i nałóż na to twarożek. Ułóż figi dookoła szpinaku.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia międzynarodowa
Dania wegetariańskie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W